dinsdag 8 januari 2019

Additief kleurenprocedé

Additief kleurenprocedé


Het additieve kleurenprocedé is een kleurweergavemethode


Kleuren worden samengesteld uit het toevoegen van licht


Het additieve kleurenprocedé is een kleurweergavemethode waarbij kleuren worden gegenereerd door het toevoegen van licht in verschillende golflengtes. Dit proces staat in contrast met het subtractieve kleurenprocedé. Dit laatste wordt  bijvoorbeeld  bij drukinkt en verf toegepast. Additieve kleurmenging wordt vaak gebruikt in toepassingen zoals beeldschermen, computermonitoren, televisies en projectoren.

In het additieve kleurenprocedé worden de drie basiskleuren gebruikt om een breed scala aan kleuren te genereren. Deze drie basiskleuren zijn rood, groen en blauw. Ze worden vaak aangeduid als RGB-kleuren. Door verschillende intensiteiten van deze drie kleuren licht toe te voegen, ontstaan allerlei kleurschakeringen. Wanneer alle drie de basiskleuren op maximale intensiteit worden gecombineerd, wordt zuiver wit licht geproduceerd. Dit principe vormt de basis voor veel moderne beeldschermtechnologieën.

Een van de belangrijkste voordelen van het additieve kleurenprocedé is de mogelijkheid om levendige en heldere kleuren weer te geven. Dit is met name effectief bij apparaten zoals computerschermen, televisies en LED-projectoren, waarbij elk pixel individueel kan worden aangestuurd om een specifieke kleur te produceren.

Een klassiek voorbeeld van additieve kleurmenging is te vinden in de pixels van een computerscherm. Elk pixel bestaat uit kleine sub pixels in de kleuren rood, groen en blauw. Door de intensiteit van deze sub pixels te variëren, kan een breed scala aan kleuren worden samengesteld. Dit proces is essentieel voor het weergeven van afbeeldingen, video's en grafische inhoud op elektronische schermen.

Bij het additieve kleurenprocedé wordt kleur opgebouwd door licht toe te voegen, wat resulteert in een indrukwekkend kleurenspectrum. Dit in tegenstelling tot het subtractieve kleurenprocedé, waarbij kleur wordt geproduceerd door pigmenten die bepaalde golflengtes absorberen en anderen weerkaatsen.

In de wereld van digitale technologie blijft het additieve kleurenprocedé een essentieel element voor beeldweergave. Van de schermen van onze smartphones tot de reusachtige displays in moderne bioscopen, de principes van additieve kleurmenging spelen een cruciale rol in het creëren van boeiende en kleurrijke visuele ervaringen voor gebruikers over de hele wereld.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?