dinsdag 8 januari 2019

afdrukraam

afdrukraam


Het werken met een afdrukraam



Het afdrukraam was een veel gebruikt hulpmiddel in de doka



Het afdrukraam was een onmisbaar hulpmiddel in de analoge tijd. In elke donkere kamer waren er wel een aantal te vinden.

De meest simpele versie was een plaatje glas. Dit werd gebruikt voor zogenaamde contactafdrukken. Een contactafdruk is niet meer dan een directe belichting van het fotopapier door het negatief heen. Hiertoe werd het negatief op het papier gelegd met een glasplaatje er op. Dan werd het geheel met een lamp belicht. De tijd van belichting bepaalde de zwarting van het fotopapier. 

Het was van groot belang dat het glasplaatje goed schoon was want de kans was anders groot dat vlekken en vingerafdrukken tijdens het belichten ook op het papier werden meegenomen alsof ze een deel van het af te drukken negatief waren.

Een andere versie werd gebruik onder vergrotingsapparaten en was ook bekend onder de naam vergrotingsraam of vergrotingsbord. Hierbij werd het papier onder een tweetal instelbare metalen strips ingeklemd. Met deze strips werd de grootte van de uiteindelijke vergroting bepaald. Glas kwam aan deze versie van het afdrukraam niet meer te pas. 

Deze techniek werd ook wel het maken van contactafdrukken genoemd vanwege het contact tussen negatief en het lichtgevoelige fotopapier.


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?