zondag 6 januari 2019

Astrofotografie

Astrofotografie


astrofotografie kan een bijzonder leuke hobby zijn voor iemand die begint als astronoom. Er zijn nogal wat mogelijkheden, Zowel een analoge kleinbeeldcamera, een digitale camera of een speciale camera als bijvoorbeeld een Schmidtcamera kan gebruikt worden om spectaculaire platen te schieten, Maar er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden om er echt een succes van te maken.

U hebt een afstandsbediening nodig voor uw camera (u kunt moeilijk de hele tijd met uw vinger op de ontspanknop blijven zitten) en u hebt een zogenaamde “equatorial telescope mount” nodig om het mogelijk te maken een bepaald onderwerp soms wel een uur lang te volgen. Uiteraard hebt u een verbindingsstuk nodig om uw camera zodanig aan uw telescoop te bevestigen dat ook het oculair gewoon blijft werken, want scherpstellen met het matglas van de camera is bij de geringe lichtsterkte waar we hier mee te maken hebben, nagenoeg onmogelijk.


Er zijn meerdere mogelijkheden om een camera aan een telescoop te bevestigen. Één daarvan is om de camera aan de zijkant van de telescoop te bevestigen met speciale hulpmiddelen. Bij een andere uitvoering gaat de camera aan de achterzijde van de telescoop.

Iemand die heel simpel wil beginnen kan de camera op een statief zetten, bij voorkeur met een flinke telelens en dan proberen om bepaalde duidelijke sterrenbeelden en dergelijke vast te leggen.
Zorg er voor dat u goed op de hoogte bent met de instellingen op het gebied van gevoeligheid, iso-waarden, sluitertijden en dergelijke. Zorg ervoor dat u deze waarden gemakkelijk in kunt stellen, ook als het volslagen donker is. Een klein ledlampje kan daarbij wonderen verrichten.

Sommige camera’s en objectieven geven een mogelijkheid om handmatig scherp te stellen, in dit soort gevallen uiteraard op oneindige afstand.
Moet u de instellingen regelen via één of ander menu op de camera zorg er dan ook hier voor dat u de manier van scherpstellen volledig beheerst

Maak een paar proeffoto’s op ver verwijderde objecten bij normaal daglicht om zeker te zijn dat alles goed ingesteld is. En als alles naar wens is dan gaan we de eerste stappen in de wereld van de astrofotografie doen

Als u de witbalans op standaard laat staan dan zal de lucht waarschijnlijk een roodbruine tint krijgen
Als u de mogelijkheid hebt om de witbalans op Tungsten te zetten maak dan daar gebruik van.

Hebt u een paar opnamen genomen? Zet ze dan op een computer om ze echt goed en in detail te kunnen bekijken. Het wil nog wel eens dat de foto’s nogal korrelig zijn. Dit is ruis van de sensor in combinatie met een hoge iso-waarde.

Zeker met eenvoudige hulpmiddelen is astrofotografie vooral een kwestie van heel veel uitproberen. Steeds kleine stapjes maken en het effect daarvan bekijken. En dan zal het niet lang duren voor u de trotse bezitter van een fraaie astrofoto bent.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?