maandag 7 januari 2019

Diffractie

Diffractie


Onder diffractie verstaan we de breking van lichtstralen langs de randen van een ondoorzichtige stof.

Het verschijnsel diffractie wordt vooral zichtbaar indien het licht door een zeer klein gaatje valt.

Het probleem van kleine diafragma-openingen

Op zich allemaal niet zo heel interessant maar dat verandert als we gaan fotograferen met een heel klein diafragma. Zeg vanaf 16 en nog kleiner. Dan zien we dat we last kunnen gaan krijgen van diffractie wat overduidelijk de kwaliteit van de scherpte gaat verminderen.

Verminder het risico van diffractie

Om dit risico te verminderen is het echt aan te raden geen kleiner diafragma dan 11 te gebruiken, tenzij een wens van meer scherptediepte dat nodig maakt. Dan moeten we de bijbehorende problemen maar voor lief nemen. Volmaakt is de wereld nu eenmaal nooit.

Diffractie kent ook toepassingsmogelijkheden

Maar zoals de grote nummer 14 altijd zei:"Elk nadeel hep ze voordeel". En dat geldt ook bij diffractie. Want we kunnen het namelijk ook heel creatief gebruiken.

Ontstaan van sterren bij avondfotografie

Diffractie is namelijk bij avondfotografie verantwoordelijk voor het ontstaan van sterren rond een sterk lichtbron zoals een straatlantaarn. De vorm van de ster is direct afhankelijk van de vorm van het diafragma en het aantal diafragmalamellen. Deze sterren kunnen een heel bijzonder effect toevoegen aan onze avond- en nachtfoto's. En zo heeft een op het eerste gezicht hinderlijk verschijnsel ook weer toepassingsmogelijkheden.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?