Infrarood
Het infrarood licht is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar er bestaan wel films die het zichtbaar kunnen maken.De golflengte van infrarood ligt tussen de 700 tot 15000 nanometer. bij het gebruik van infraroodfilm is een speciaal infraroodfilter noodzakelijk.
Naast films kunnen er ook infrarood beelden gemaakt worden met speciale sensors. De meeste digitale camera’s kunnen niet met infrarood licht uit de voeten en moeten gemodificeerd worden om ze bruikbaar te maken. Daarna zijn ze trouwens alleen maar voor infrarood te gebruiken.
Infrarood foto’s geven niet zozeer de verschillen in lichtsterkte maar wel de verschillen in warmte weer. Bij het gebruik van kleur treed een sterk vervormend en vaak slecht voorspelbaar effect op.
Meer over digitale infrarood fotografie
Vanuit oorlogsdocumentaires en opsporingsprogramma’s van de politie zijn we inmiddels wel bekend met de groenige beelden van de infrarood fotografie. Deze nachtzicht camera’s kunnen in elk geval de leefomgeving wat veiliger maken of ten minste de mensen een veiliger gevoel geven.
Er is echter een flink verschil met infrarood fotografie bij dag en bij nacht. In de tijd van film was infrarood beperkt tot daglicht en liefst flink wat ook. Het noodzakelijk infraroodfilter nam namelijk enorm veel licht weg van het onderwerp. Het leverde daarna een bizar beeld op omdat niet zozeer het onderwerp zelf maar het licht dat het uitstraalde werd weergegeven. Veel camera’s hadden een speciaal instelpunt voor infrarood omdat de scherpte niet exact op hetzelfde punt ligt als bij normaal licht.
Ook bij digitale fotografie moeten we goed opletten wat we voor apparatuur gebruiken, vooal als we in het donker gaan fotograferen. Enige voorbreiding is nodig, zoals het zoeken van de juiste hoek als we bewegende figuren bij nacht vast willen leggen.
Hoewel we in het donker werken is het wel zo dat hoe beter het licht is, hoe beter het eindresultaat. Bij te weinig licht lopen we ook het risico van bewegingsonscherpte.
Voor infrarood is minimaal een infrarood filter nodig. Niet elke digitale camera is echter geschikt om met infrarood te werken. Controleer in elk geval even het handboek van de camera als u hier niet zeker van bent.
Zeker de infrarood-objectieven met een zogenaamde beeldversterker kunnen de sensor en de elektronica van uw camera aardig verstoren zo niet volledig kapot maken. De versterkte lichtbeelden zijn zeer schadelijk voor het menselijk oog. Kijk dan ook nooit zo maar in een werkende beeldversterker.
Als we rekening houden met deze zaken dan is het in elk geval mogelijk om een spectaculaire draai te geven aan onze foto’s en videobeelden, die opnamen mogelijk gaan maken die in elk geval vroeger nooit door een particulier te maken waren.
En nu verder:
Home
Meer over het model dat de workshop geeft
Boek een model met gratis studio