zondag 6 januari 2019

Statief

Statief


Statieven in soorten en maten

Een statief is een standaard, meestal in de vorm van een driepoot  waar een camera op bevestigd wordt, met name om deze stil te houden en zo bewegingsonscherpte te voorkomen. Er bestaan ook eenbeenstatieven, klemstatieven, Tafelstatieven, schouderstatieven kettingstatieven en andere vormen.

Ze zijn meestal voorzien van een balhoofd of panoramakop om de camera gemakkelijker te kunnen richten. Werd een statief vroeger van hout gemaakt, tegenwoordig worden lichtgewicht materiaal als aluminium of koolstofvezels gebruikt. Meer info over het kiezen van een statief vindt u hieronder:

Een camerastatief laat zich het beste omschrijven als een standaard met drie poten om een camera op een bepaalde hoogte stabiel en trillingvrij neer te zetten. Een stafief kan gebruikt worden voor het haarscherp fotograferen van stilstaande objecten maar is meestal ook uitstekend geschikt voor het volgen en vastleggen van bewegende onderwerpen.

Elke professionele fotograaf met een studio gebruikt wel een statief, al is het maar om de kwaliteit in de foto’s constant, repeteerbaar en op hoog niveau te houden.

Statieven zijn er in zeer veel modellen en variaties, waaronder speciale modellen die op een tafel komen te staan. Een goedkoop exemplaar begint ergens rond de €50 maar voor de professionele modellen praten we al snel over enkele duizenden euro’s. Dat is niet alleen afhankelijk van gewicht en stabiliteit maar ook van de geboden mogelijkheden.

De standaardversie is ontworpen van consumenten en is prima te gebruiken voor amateurfotografie en filmen, inclusief video. De betere statieven hebben speciale voetjes om ze op ruw terrein te gebruiken en ze hebben een speciale gedempte kop die rustige bewegingen mogelijk maakt. Dit is vooral van belang bij het maken van videofilms.

De duurste exemplaren zijn vaak van hout gemaakt. Ook koolstofvezels worden tegenwoordig veel gebruikt vanwege hun sterkte en hun lage gewicht.

Een statief van normale afmetingen is veel geschikter voor het dragen van een camera dan een tafelmodel. Het draagvermogen van een tafelstatief is beperkt. Ze zijn ideaal om mee te nemen op vakantie waar een compact formaat en licht gewicht belangrijk zijn.

Er zijn veel toepassingsmogelijkheden voor een camera op statief al was het maar het maken van een familieportret waar u zelf op staat middels een camera met zelfontspanner. Kwestie van de familie zo neer zetten dat u er nog goed bij kunt staan en afdrukken maar. Natuurlijk is een statief noodzakelijk bij langere sluitertijden als er slecht licht is of u juist beweging in uw foto’s wilt hebben. Ook bij het maken van foto’s met een heel grote scherptediepte is een statief vaak noodzakelijk omdat het noodzakelijke diafragmeren tot lange sluitertijden kan leiden.

Ook het fotograferen van een serie personen kan op een handige manier. Zet het statief zo neer dat een proefpersoon er goed op past. Elk persoon dat in de plaats van de proefpersoon komt zal er dan ook goed op staan. Ze hoeven alleen maar vriendelijk te lachen.

Als u een statief gaat kopen, kijk dan goed waar u het voor wilt gaan gebruiken. Heeft u een zware op juist een lichte camera? Moet het statief vaak mee? Gaat het mee op voetreizen of andere vakanties? Is er meestal een verhoogde ondergrond beschikbaar of moet het statief op de grond? Wat voor hoogte hebt u nodig? En heel belangrijk, wat is uw budget?

Kijk tot slot naar de verkoper. Is deze betrouwbaar? Geeft men goede voorlichting? Is er een goede garantie en staat die volledig op schrift?

Als u op dat soort vragen antwoord kunt geven staat niets de aankoop van het statief meer in de weg. Een goed statief is een aankoop die voor elke serieuze fotograaf loont.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?