vrijdag 1 februari 2019

Opslagformaat | Elk opslagformaat heeft zijn eigen voors en tegens

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Opslagformaat


Het opslagformaat bepaalt hoe de gemaakte foto op de geheugenkaart wordt opgeslagen



Elk opslagformaat heeft zijn eigen voors en tegens



Een fotograaf die digitaal werkt kan kiezen uit een groot aantal opslagformaten voor de foto’s die hij heeft gemaakt. De beste keuze is daarbij niet altijd direct even duidelijk.

Hij kan kiezen uit ondermeer RAW, JPG, GIF, TIFF en PNG. We zullen deze formaten een wat nader bekijken ten einde wat keuzecritera aan te reiken.

RAW

RAW is het formaat waarmee de camera intern werkt en wordt door veel camera’s ondersteund, zeker de wat duurdere. Bij het RAW formaat is er geen sprake van enige bewerking in de camera zelf, wat veel fotografen als een positief punt ervaren. Het maakt het mogelijk om zaken als de witbalans achteraf in te stellen nadat de foto al gemaakt is. Het grote nadeel van RAW is dat de diverse cameraformaten er een eigen draai aan geven waardoor de formaten niet altijd door de gebruikelijke software te verwerken zijn. Daarom moet er gebruik gemaakt worden van software die de camerafabrikant levert of van speciale plugins voor de betere editing software.

JPG

JPG (of ook wel JPEG) is een gecomprimeerd formaat en is waarschijnlijk het meest gebruikte formaat. Als we een foto opslaan in JPG dan zal dit altijd ten koste van de kwaliteit van de foto gaan. Dit is echter vooral theorie en in de praktijk zal het niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Compressie moeten we met mate gebruiken en alleen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij gebruik op internet.

GIF

GIF is een veel ouder formaat dan JPG. Dat is dan ook wel te merken aan de mogelijkheden. Zo kan een gif niet meer dan 256 kleuren bevatten. Maar het is heel bruikbaar voor meer technische tekeningen en vooral wanneer deze wat grotere gekleurde vakken bevatten. GIF wordt dat ook veel gebruik voor zaken als logo’s en beeldelementen voor websites. Daarnaast zijn er functionaliteiten als doorzichtige beeldelementen en samenvoegen van een aantal afbeeldingen tot een bewegend plaatje, een zogenaamde animated GIF.


PNG

PNG is in feite een nieuwere en veel krachtiger formaat dan GIF. Het heeft de meeste functionaliteiten die GIF op internet zo bruikbaar maken zonder de beperking van de 256 kleuren. Er is geen sprake van verlies van beeldinformatie bij het gebruik van PNG.


TIFF

TIFF is eveneens een formaat waarbij geen informatie verloren gaat en behoort daardoor ook tot de meer populaire formaten om een foto op te slaan. De mogelijkheid is op meeste camera’s naast RAW en JPG dan ook wel aanwezig.


PSD

Ook de nabewerkingsprogramma’s hebben vaak een eigen formaat. Zo kent Adobe Photoshop het PSD formaat and PSP for Paintshop Pro. Deze formaten zijn heel bruikbaar voor intern gebruik bij deze software maar zijn verder niet geschikt als uitwisselingsformaat. Deze meeste software kan deze formaten niet lezen.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?