vrijdag 12 april 2019

het bubbeltjesfolie filter | Het bubbeltjesfolie filter is echt iets voor de experimenterende fotograaf

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Het bubbeltjesfolie filter


Het bubbeltjesfolie filter is echt iets voor de experimenterende fotograaf



Je maakt  een paar bubbeltjesfolie filters in een half uurtje


Het leuke van fotografie is volgens velen (en zoals u ziet ook uw auteur) dat je er eindeloos mee kunt experimenteren. Het idee daarachter is zoiets dat iedereen een scherpe foto van een stilstaand object kan maken. Maar hoe maak je er nu iets bijzonders, je zou bijna zeggen artistieks, van?

Een bekend doelwit van deze experimenteerders zijn zelfgemaakte filters. Logich want die bieden heel wat mogelijkheden en zitten buiten de camera. De kans dat er iets beschadigd raakt is te verwaarlozen. En dat is zeker bij een dure camera natuurlijk een belangrijk aspect.

Voor een zelfgemaakt soft focus filter kan ongeveer alles dienen wat een beetje doorschijnend is. Bij dit experiment is de keuze gevallen op het bekende bubbeltjesfolie. U kent het als verpakkingsmateriaal en sommige mensen kunnen zich uitstekend vermaken met het laten ploppen van de bubbeltjes door ze stuk te knijpen.

We hebben weinig nodig: Een restantje bubbeltjesfolie en een rol duct tape is voorlopig voldoende.


We maken er eerst eens eentje door een stukje folie op maat te knippen voor een Cokinfilter houder. De randen werken we af met de ducttape om het een beetje steviger te maken zodat het in de filterhouder te schuiven is.


) 

Een eerste proeffoto (hier bovenlevert ons helaas alleen een soort mistbank op. Daar kunnen we niet veel mee. Maar als we er nu eens een gaatje in maken? Dan kan daar in elk geval een stukje van beeld door heen. En dan krijgen we dit. We zien ook hoe het er op de camera uit ziet.


Het bubbeltjesfolie filter met extra gaatje.



en hier in een Cokin filter houder op de lens geplaatst


Uit eerdere experimenten hebben we al geleerd dat er een grote kans is dat stevig diafragmeren de scherpte beïnvloedt. Dus tijd om eens een paar foto's te maken met resp een opening van f1.8, f5.6 en f16.

f 1.8


f 5.6


f16


We zien al bij de eerste foto dat het gaatje inderdaad enig effect heeft. Iets diafragmeren maakt geen enorm groot verschil maar het diafragma dichtdraaien naar 16 levert iets nieuws op: We zien nu de bubbeltjesfolie in beeld verschijnen. Dat is niet de bedoeling dus deze diafragmawaarde is niet echt bruikbaar.

Al met al weer een leerzaam experiment.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?