DDLmeting
Bij ddlmeting is er sprake van een vorm van lichtmeten door het objectief, zodat echt het licht van het onderwerp zelf, zoals de camera dat ziet, wordt gemeten.
De afkorting DDL staat dan ook voor Door De Lens meting.
Spotmeting en integraalmeting
Het blijft bij DDLmeting evenals bij het gebruik van een losse belichtingsmeter mogelijk om zowel een deel van het onderwerp te meten (spotmeting) als het gehele oppervlak van het beeld (integraalmeting).Matrixmeting
Bij de laatste vormen zijn er allerlei varianten waarbij een groot aantal meetpunten een rol kunnen spelen die door de software in de camera onderling worden gewogen. In dat geval spreekt men vaak van matrixmeting.DDLmeting soms lastiger dan het lijkt
Ondanks het feit dat het allemaal vrij simpel klinkt is het gebruik van DDLmeting in de praktijk niet altijd even simpel. Een onderwerp met een flinke contrasten kan een lichtmeter flink in de problemen brengen. Het gebruik van de spotmeterfunctie zal ook bij DDLmeting in dat geval de donkere of de lichte partijen meten.Het gevolg van een verkeerde meting (of liever van meting van de verkeerde plek op de foto) is een te donkere (onderbelichte) of juist een te lichte (vaak overbelichte) foto. Zeker als de compositie zodanig is, dat het donkere of lichte object ergens in het centrum van de foto zit.
Integraalmeting zit er snel naast
Bij integraalmeting wordt dit meetprobleem wat beter opgelost, maar ook dan lopen we nog het risico van een foto die het “gemiddeld” net niet is qua belichting.Kortom, zelfs het meest geavanceerde lichtmeetsysteem van een topcamera dient met kennis van zaken behandeld te worden om tot de juiste resultaten te komen.
En nu verder:
Home
Meer over het model dat de workshop geeft
Boek een model met gratis studio