maandag 22 oktober 2018

Dedicated flitser

Dedicated flitser


Een dedicated flitser is een bepaald flitsertype dat middels een aantal contacten in het accessoireschoentje met de electronica van een camera kan communiceren. Hierbij wordt deze flitser dan door die camera wordt aangestuurd. De camera ontvangt dan ook weer terugkoppeling van de flitser. Vaak verandert bijvoorbeed de instelling van de dedicated flitser met het gebruik van de zoomlens, zijn er allerlei mogelijkheden voor lichtmeten etc.

Werkt  samen met een bepaald merk of type camera

De meeste cameramerken hebben wel één of meer dedicated flitsers in hun programma. Deze flitsers zijn dan bedoeld is om samen te werken met een bepaalde camera. Op een andere camera is deze flitser dan meestal niet te gebruiken. In elk geval niet met alle mogelijkheden die een dedicated flitser in principe wel heeft. En zoek altijd uit of er geen rare storingen kunnen ontstaan door foutieve contacten in de flitsschoen.


Oudere flitsers

Vooral oudere flitsers uit het analoge tijdperk hebben soms hoge spanningen staan op de contacten tussen de flitser en de camera. Menige digitale camera is niet bestand tegen deze hoge spanningen en ernstige beschadigingen zijn dan het onvermijdelijke gevolg. Zoek altijd uit in de handleiding welke flitsers op een bepaald type camera zijn toegestaan en welke zeker niet. Een tabel is meestal in het handboek dat bij de camera is geleverd wel terug te vinden en anders weet de website van de leverancier waarschijnlijk nog wel het één en ander.


Niet iedereen is enthousiast

Een dedicated flitser kan handig in het gebruik zijn, zeker bij snel werken zoals bij een reportage. Toch is niet elke fotograaf van deze flitsers gecharmeerd. Vergelijk het maar met de autofocus . Vaak handig in het gebruik, maar het aantal fotografen dat nog altijd naar de handmatige schermstelling grijpt is bijzonder groot.


Ambachtelijk handwerk

En zo ook het aantal fotografen dat nog met groot plezier werkt met de flitsmeter en liefst volledig handmatig instelbare flitsers…De dedicated flitser is aan deze groep zeker niet besteed…

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio https://beginnend-modelfotograaf.blogspot.com/2018/10/dedicated-flitser.html