Diafragmeren
We spreken van diafragmeren wanneer we kiezen voor een hogere diafragmawaarde , dus (vreemd genoeg voor veel beginnende fotografen) voor een kleinere lichtopening. Er komt bij diafragmeren dus minder licht door de lens.
Diafragmeren geeft vaak een betere beeldkwaliteit
Voordelen van diafragmeren zijn meestal dat de kwaliteit van het objectief iets toe kan nemen en dat de scherptediepte snel toeneemt. Wat betreft dat eerste punt moet men ook weer niet overdrijven. Met f32 of nog erger f64 als dat tenminste mogelijk is, geeft weer het risico op nieuwe lensfouten. Daarnaast zorgt deze kleine opening weer voor langere sluitertijden waardoor het risico van bewegen van de camera en dus bewegingsonscherpte juist weer toeneemt.
Hier is geen sprake van diafragmeren maar
juist van gebruik van de grootste opening
De scherptediepte neemt toe
Diafragmeren geeft in elk geval een grote scherptediepte. Mensen die graag een onscherpe achtergrond hebben om hun onderwerp losser te krijgen van die achtergrond proberen het diafragmeren juist zoveel mogelijk te voorkomen. Zij kiezen juist liever voor het verder openen van het diaframa. Zie de bijgevoegde foto, waar dus juist GEEN gebruik van diafragmeren is gemaakt.
Een grijsfilter kan helpen
Mocht diafragmeren noodzakelijk zijn omdat de hoeveelheid licht te groot is dan is er een alternatief. Namelijk het gebruik van een grijsfilter of nd filter om de hoeveelheid licht drastisch terug te brengen. Ook met een polarisatiefilter is het goed mogelijk om de aanwezige hoeveelheid licht flink te verminderen, zij het dat het gebruik van dit filter ook nog wat andere effecten heeft, bijvoorbeeld het veranderen van spiegelingen in het beeld. Een grijsfilter of ND-filter heeft deze bijwerkingen niet.En nu verder:
Home
Meer over het model dat de workshop geeft
Boek een model met gratis studio