maandag 22 oktober 2018

Diafragma openen

Diafragma openen


We spreken van het diafragma openen wanneer we kiezen voor een kleinere diafragmawaarde, dus voor een grote lichtopening. Voordeel van het diafragma is dat het onderwerp losser van de meestal flink onscherpere achtergrond komt. Zeker als het objectief een wat langer brandpunt heeft zal dit effect van de waziger achtergrond goed zichtbaar zijn.


De ene opening is de andere niet

Ook kunnen we onder slechtere lichtomstandigheden werken. Met name een opening van f1.4 is ideaal als het licht niet is wat het zijn moet en we het niet zelf aan kunnen vullen. De nadelen van het gebruik van deze grootste opening van het objectief nemen we dan maar voor lief. Overigens heeft lang niet elke lens die soort grote openingen. 1.8 is al mooi maar 2.8 is vrij normaal.


Diafragma openen kan lensfouten accentueren

Want het grote nadeel van het diafragma steeds verder open draaien is dat eventuele  lensfouten of abberatie duidelijker in beeld kunnen komen.

waziger achtergrond door grote diafragma opening


Daarnaast zal een objectief in het algemeen een fractie zachter en mogelijk iets onscherper beeld geven.

Openen betekent een kleiner getal

Het concept van diafragma openen betekent dat je dan een lagere waarde voor het diafragma instelt (je gaat dan bijvoorbeeld van 3.5 naar2.8)  wil nog wel eens voor verwarring zorgen bij beginnende fotografen. Het klinkt ook nogal tegenstrijdig dus vreemd is die verwarring niet echt.

Bij klassieke objectieven gebeurde het open draaien van het diafragma door daadwerkelijk aan een ring van het objectief te draaien. Bij moderne objectieven die op digitale camera’s worden gebruikt is dit vaak niet echt meer mogelijk. Hierbij wordt het diafragma bediend door de elektronica in de camera.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?