donderdag 25 juli 2019

Chromatische aberratie is een lensfout die eigenlijk in elke lens voorkomt

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | | Chromatische aberratie


Chromatische aberratie is een lensfout die eigenlijk in elke lens voorkomt


Wat is Chromatische aberratie?

Alleen de mate waarin de fout voorkomt pleegt te verschillen. In simpele, goedkope lenzen kom je chromatische aberratie wel regelmatig tegen. Bij duurdere objectieven met veel componenten die voor correctie moeten zorgen is chromatische aberratie echter nauwelijks of in het geheel niet waarneembaar. 

Als er al een vorm van chromatische aberratie waarneembaar is zul je het vooral aan de rand van het beeld vinden omdat dit deel van de lens er het meest gevoelig voor is.

chromatische aberratie verklaard
De oorzaak van chromatische aberratie is de verschillende breking van verschillende kleuren

Verschillende breking van licht door dispersie

Chromatische aberratie wordt veroorzaakt door dat de breking van licht op het lucht/glasoppervlak van een lens voor elke kleur anders is. Dit wordt veroorzaakt door dispersie.

Door deze dispersie komen de kleuren niet in één brandpunt terecht. Het verschijnsel van chromatische aberratie is eenvoudig  te herkennen door gekleurde lijntjes langs randen met een hoog contrast. 

Bijvoorbeeld een donkere tak, gefotografeerd tegen een lichte lucht. Een ideaal onderwerp op dit soort lensfouten (want dat zijn het) terug te kunnen vinden.

Correctie van chromatische aberratie is gemakkelijk

De meeste nabewerkingssoftware heeft tegenwoordig wel een functie, om deze chromatische aberratie te verwijderen uit een digitale foto.

Niet iedereen zit met dit soort lensfouten

En dan zijn er ook nog lenzen die bedoeld zijn voor wat meer creatieve fotografie waar deze lensfout juist als een deugd wordt gezien die aan de fotograaf nieuwe creatieve mogelijkheden biedt. Een voorbeeld van een fabrikant met lenzen met vreemde eigenschappen is de bekende lensbaby serie.

Voor wie met afwijkingen in lenzen wil experimenteren, zijn er tegenwoordig ook klassieke lenzen met moderne objectiefvatting te koop, bijvoorbeeld de achromaat



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?