woensdag 24 juli 2019

Dispersie is een eigenschap van objectieven in de fotografie

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Dispersie



Dispersie is een eigenschap van objectieven in de fotografie 




In de praktijk merk je weinig van het verschijnsel dispersie


Dispersie komen we tegen in de fotografie bij de beschrijving van objectieven. Dispersie is van oorsprong een term uit de natuurkunde. Dispersie is het verschijnsel, dat de voortplantingssnelheid van een golf afhankelijk is van de frequentie, en dus ook van de golflengte.

Aangezien licht natuurkundig gezien ook een golfbeweging is, doet het zich ook daar voor. En dispersie is heel gemakkelijk zichtbaar te maken. Ook onbedoeld, trouwens.

Kleurschifting

Dispersie is het verschijnsel, dat zorgt voor de vorming van een kleurenspectrum bij breking van het licht. We zien dat bijvoorbeeld terug bij een prisma.  Dispersie wordt daarom ook wel kleurschifting genoemd.

Dispersie bij objectieven

Omdat een lens in zeker zin ook eigenschappen van een prisma kent, lopen we daar ook het risico van de negatieve eigenschappen van dit verschijnsel. Kleurschifting zorgt voor kwaliteitsverlies in objectieven. Bij kwaliteitsobjectieven is het verschijnsel we vrijwel volledig geëlimineerd.




Regenboog

Ook de regenboog wordt door door dispersie via minimale waterdruppels in de lucht gevormd.  Het is een mooi en bekend voorbeeld van dit natuurkundige verschijnsel. 

Ook bij het bekijken van zonlicht dat spiegelt in een CD of DVD is vaak kleurenschifting terug te vinden. 


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?