woensdag 15 mei 2019

Op spooktreinenjacht bij Spaarnwoude met de "Lichtstopper"

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL |  N10 Lichtstopper



Op spooktreinenjacht bij Spaarnwoude met de "Lichtstopper"



Stop niet, maar maakt juist veel bijzondere foto's mogelijk



ND10 filter, zogenaamde "lichtstopper"

Kent u de ND10, bijgenaamd de lichtstopper? Het is een zogenaamd ND filter waarbij ND staat voor neutral density. Het filter doet precies dat wat de bijnaam al dreigt te verraden: Het filter stopt licht. Het laat niet alle licht door maar dan wel zonder de kleuren te veranderen. Dat is dan wel weer netjes.



Het voelt voor een fotograaf natuurlijk altijd wat bizar aan om een filter te gebruiken dat het licht vermindert. Tenslotte lopen we niet voor niet met fotolampen of flitsers met bijbehorende zware en onhandige statieven te sjouwen om minder licht te krijgen maar juist meer. En maken we de fotohandel nog rijker door extra lichtsterke objectieven te kopen. Hoe meer licht hoe beter, toch?

Als we het filter even tegen het licht houden dan zien we dat het inderdaad niet tot nauwelijks licht doorlaat. De "lifeview" functie van de camera laat via het LCD-scherm nog wel een klein beetje beeld zien maar de zoeker via de spiegel vindt het wel best en produceert gewoon een ondoorzichtig beeld. Zelfs in tegenlicht zoals op onderstaande foto goed te zien is.



Inderdaad aardig lichtdicht


Dit soort lichtstoppers heeft maar één doel en dat is het zorgen voor lange sluitertijden. De ND10 vermindert het licht met een factor 10. Dat betekent 10 stappen terug in de sluitertijd en zeker als we ook nog eens fors diafragmeren tot pakweg 16 dan zitten we al snel aan een sluitertijd van enkele seconden. Ze worden gebruikt voor effecten met golven, fonteinen, watervallen en dergelijke. Maar ze zijn ook creatief voor andere zaken te gebruiken.

En als je dan toch bij de IKEA in Haarlem moet zijn, waarom dan ook niet eens het effect op een paar voorbij razende treinen uitgeprobeerd? Eerst maar eens een trein die op volle snelheid langs rijdt en dan met een sluitertijd van 3 seconden.




Het effect is de spooktrein. We zien wel dat er heel vaag iets langsgereden is. Onder de loopbrug aan de rechterkant van de foto zien we iets meer trein dan aan de linkerkant. Want daar is echt helemaal niets meer te zien. Voor de mensen die ooit met vectorwiskunde te maken hebben gehad is dat logisch te verklaren maar we gaan er nu even gemakshalve van uit dat het gewoon zo is.

Grappig is dat we gewoon door de trein heen kijken. De achtergrond blijft min of meer zichtbaar en de trein lijkt wel doorzichtig geworden. Vermoedelijk omdat de sluiter zo lang open is, dat er niet de gehele tijd een trein in beeld was. In de overige tijd kon de achtergrond opgetekend worden. Maar het spooktreineffect is heel opmerkelijk geworden op deze manier.

Laten we het nog eens proberen maar dan met een stoppende sprinter. Die is nog wel in beweging maar de snelheid is veel en veel lager dan de intercity. We zien in onderstaande foto dat het "spookeffect" verdwenen is. De trein is ook niet doorzichtig meer. Het is wel fraai geworden.



Ideaal voor experimenten

Kortom, de ND10 leent zich uitstekend voor het nodige experimenteerwerk en zal nog regelmatig in de fototas te vinden zijn. Het effect is zoals te verwachten was natuurlijk vrij extreem maar daar is wel wat aan te doen, bijvoorbeeld door een iets doorzichtiger filter aan te schaffen.

Voor de liefhebbers van experimenteren: Kijk ook eens bij het zoomeffect. Ook daar heeft het ND10 filter een aantal interessante mogelijkheden.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?