zaterdag 20 april 2019

Lichtgevoelig materiaal | Het was een lange zoektocht om de goede formule te vinden

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL |  lichtgevoelig materiaal


Het was een lange zoektocht om de goede formule te vinden



Inmiddels al weer achterhaald door de digitale techniek


Vanaf het begin van de 19e eeuw zijn mensen op zoek gegaan naar lichtgevoelig materiaal. Was dat gevoelig in het begin nog zeer betrekkelijk, met belichtingen die lang of zelfs extreem lang, moesten duren, later werd dat beter. Belichten kon in het begin alleen met zonlicht en dan met name door het ultraviolette licht dat deel uitmaakt van het spectrum van zonlicht. De hoeveelheid verschillende chemische combinaties die in de loop van vele jaren zijn uitgeprobeerd om tot een betere vorm van lichtgevoelig materiaal te komen is indrukwekkend.

Asa en Iso

Later werd dit steeds verder verfijnd en allerlei soorten films verschenen op de markt. Met gevoeligheden voor licht uitgedrukt in Asa en Iso. 50 Asa was voor zeer scherp materiaal wat langer belicht mocht worden, 400 Asa was voor het echte snelle werk in de sportfotografie en dergelijke.

Digitale fotografie

Eind vorige eeuw kwam er nieuwe technologie beschikbaar in de vorm van de lichtgevoelige sensor. Deze sensor kon op de plaats komen waar in een camera normaal gesproken de film te vinden was. Na de belichting werden de waarden van de gevoelige punten van de sensor, pixels genaamd, weggeschreven naar een geheugenkaart.

De foto's komen op een geheugenkaartje

In het begin een klein kaartje met ruimte voor enkele tientallen foto's,  inmiddels kaarten met formaten die als harde schijf in een computer niet zouden misstaan. En het einde van deze snelle ontwikkeling lijkt nog lang niet in zicht.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?