zaterdag 10 november 2018

hyperfocale afstand

hyperfocale afstand


De hyperfocale afstand is de afstand van de camera tot de plaats waarop voorwerpen nog scherp worden afgebeeld bij een instelling van het op oneindig. Dit is afhankelijk van het soort objectief en de mate van diafragmeringen. Bij een sterke groothoek met enig diafragmeren is vrijwel alles scherp. Bij een sterke telelens kan de plaats waar het beeld scherp wordt een flink eind van de fotograaf af liggen.
Door instelling van de scherptediepte, wat op sommige objectieven handmatig mogelijk is, kan de hyperfocale afstand kunstmatig nog verder naar voren worden gehaald.
formule hyperfocale afstand

De hyperfocale afstand is uitstekend in een formule te gieten, die er als volgt uit ziet:




In deze formule is H een goede benadering van de hyperfocale afstand,


F = brandpuntsafstand van het objectief
N = het diafragma
c = de vertrooiingscirkel

waaruit we kunnen concluderen:

Hoe hoger de diagragmawaarde, (dus hoe kleiner de opening) hoe dichterbij de hyperfocale afstand komt.

Hoe korter het brandpunt, hoe dichterbij

Bij een teleobjectief zal door de werking van het kwadraat in de formule bij de brandpuntsafstand, de hyperfocale afstand zeer ver van de fotograaf komen te liggen.

Dus een groothoek met een zeer klein diagfragma beeldt gewoon alles scherp af. Een digitale camera in bijvoorbeeld een telefoon heeft dit verschijnsel ook.

De creatieve mogelijkheden van deze camera’s zijn dan ook zeer beperkt, maar het maakt ze wel geschikt als point-and-shoot camera want scherpstellen is gewoon overbodig.


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?