Zoomeffect
Bewegingsonscherpte vanuit het centrum van de opname
Het zoomeffect lijkt in eerste instantie sterk op bewegingsonscherpte. In plaats van een vegende beweging krijgen we echter een beweging naar één punt toe. Zie de afbeelding voor een paar voorbeelden van deze techniek.
Hoe ontstaat het zoomeffect?
Het zoomeffect wordt veroorzaakt doordat tijdens het moment van de opname de zoomstand van een zoomobjectief bewust wordt veranderd zodat we een foto krijgen die eigenlijk met een hele serie brandpunten is gemaakt. Dat kan met een vloeiende beweging maar als de beschikbare tijd lang genoeg is kan het ook in stappen wat weer een heel ander effect geeft. Boverstaande afbeelding is 1 sec niets doen, in 3 seconden van 120mm naar 24 mm zoom bewegen en dan nog 1 seconde niets doen. De totale sluitertijd is dus 5 seconden. De bovenste foto is op deze manier gemaakt.Heeft iemand mijn ND10 gezien?
Om overdag dit soort lange sluitertijden te kunnen gebruiken moeten we wel grijpen naar hulpmiddelen als een ND10 "lichtstopper" filter of iets vergelijkbaars. Het gebruik van een dergelijk neutraal grijsfilter geeft ons de lange sluitertijden die we hier nodig hebben.De foto hieronder is wat herkenbaarder gebleven. Wat we zien is dat het vooral de objecten met een hoog contrast voor het streepeffect zorgen. We mogen er dan ook van uitgaan dat het effect vooral bij nachtfotografie tot opmerkelijke resultaten kan leiden.
een wat herkenbaarder variant |
Het zoomeffect gebruiken vraagt de nodige gewenning
Het verkrijgen van het zoomeffect vraagt zeker enige gewenning. Dat we moeten werken met een camera op een stevig statief is eveneens logisch. Het zal al lastig genoeg zijn om een beeld te krijgen waarop nog herkenbare zaken te vinden zijn.En nu verder:
Home
Meer over het model dat de workshop geeft
Boek een model met gratis studio