zaterdag 5 januari 2019

boxcamera

boxcamera

Gedurende tientallen jaren rond de tweede wereldoorlog was de boxcamera de meest voor de hand liggende camera voor de amateurfotograaf die geen al te hoge eisen stelde.


Dat was vooral te danken aan het feit dat de boxcamera goedkoop en eenvoudig was (en daardoor natuurlijk robuust en betrouwbaar) en toch onder de juiste condities goede resultaten kon geven.

boxcamera’s hadden in het algemeen een vaste lens. Daarnaast was er een minimaal kleine zoeker, die meestal bovenop de boxcamera was gemonteerd. Je hield de boxcamera dan ook niet voor je oog maar je keer er van bovenaf in. De foto’s die met een boxcamera gemaakt werden zijn dan ook te herkennen aan een wat laag standpunt.

De lens, of liever het lensje van de boxcamera bestond slechts uit één enkel element. De lensopening was niet met bijvoorbeeld een diafragma instelbaar maar kende slechts één vaste opening. De zeer eenvoudige sluiter, die uiteraard nog met de hand gespannen werd en geen enkele beveiliging tegen dubbel belichten had, kende ook maar één sluitertijd



De camera had meestal standaard een 120mm film aan boord. De nummering achter op het papier van de rolfilm was de enige manier om het aantal gemaakte opnamen te tellen. Omdat een 220mm film geen papier met nummering kende was dit automatisch al niet geschikt voor de boxcamera

De boxcamera is tientallen jaren gemaakt. Er moeten er dan ook grote aantallen van vervaardigd zijn. Dat maakt de waarde van deze camera gering. Maar dat feit en het feit dat er vele uitvoeringen en kleuren van gemaakt zijn maakt de boxcamera een populair doelwit voor verzamelaars.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?