zaterdag 5 januari 2019

Lensbaby

Lensbaby


lensbaby is een merknaam van een speciaal soort shift-and-tilt objectieven, die vrij simpel in elkaar zitten, zowel mechanisch als optisch, maar daardoor een heel eigen beeld creëren. Lensbaby is niet alleen de naam van de objectieven maar ook van de maker van deze objectieven. De objectieven zijn al dan niet met adapter voor vele cameramerken en objectiefvattingen te krijgen.

De Lensbaby komt in de plaats van een normaal objectief en is volledig handmatig. Er bestaan inmiddels verschillende generaties van de lensbaby, die wel steeds kwalitatief wat beter worden en er in elk geval wat serieuzer uit gaan zien. De eerste versies van de lensbaby waren vooral grappig. Zo moest je om te diafragmeren een ring in het objectief schuiven met een opening er  in, waarvoor een speciaal pincet werd meegeleverd. De tweede generatie werkte met een serie stelschroeven en er was al een soort van diafragmeren mogelijk. 

Met het verbeteren van de kwaliteit en degelijkheid zijn de prijzen fors meegestegen. Waren de lensbabies eerst nog leuke experimenteerlensjes, met de tegenwoordig prijzen moet je daar toch nog eens een keer over nadenken. Zeker voor een hobby of amateurfotograaf.

De kwaliteit van een echt goed objectief wordt ook met de nieuwe versies van de lensbaby nog steeds in de verste verte niet gehaald, maar dat is volgens de liefhebbers van de lensbaby ook juist de charme ervan. De objectieven zouden waarschijnlijk niet gekocht worden als de kwaliteit beter was. We moeten zeker de eerste generaties nog vooral zoeken in de hoek van de lomografie.

Wel wordt het concept van de lensbaby nog steeds verder uitgewerkt en wordt er driftig gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit. Wie weet wat er op den duur nog mogelijk is, maar dat het om normale kwaliteitsobjectieven zal gaan is beslist niet te verwachten.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?