zondag 6 januari 2019

Objectief

Objectief


Een objectief is een geheel van een aantal lenselementen met een bepaalde fotografische eigenschap. We kennen objectieven in allerlei soorten met een bepaald doel. Standaard is het normaal objectief met een brandpunt van ongeveer 50mm bij een analoge of digitale fullframe kleinbeeldcamera en 35 mm bij een digitale camera. De beeldhoek van een dergelijk objectief is te vergelijken met die van het menselijk oog. Alle lagere waarden met een grotere beeldhoek geven een groothoek effect, alle hogere waarden met een kleinere beeldhoek geven een tele-effect.

50 mm Nikon normaal objectief voor fullframe of 35 mm

50 mm Nikon normaal objectief voor fullframe of 35 mm



Het vaste en het verwisselbare objectief

Een objectief kan een vast onderdeel van een camera zijn maar kan ook verwisselbaar zijn, wat we vooral vinden bij spiegelsreflexcamera’s, meetzoeker cq range-finder camera’s

Objectieven worden gecorrigeerd om zoveel mogelijk rechte lijnen te geven. Als deze correctie achterwege blijft bij sterkere groothoekobjectieven dan spreken we van een fisheye objectief. Hierbij zijn alle lijnen gebogen rond het middelpunt wat een eigen effect geeft. Sommige fisheye objectieven hebben een cirkelvormige afbeelding omdat ze alles weergeven wat voor hen zit (180 graden beeldhoek)


Lichtsterkte van een objectief

Een andere belangrijke eigenschap van objectieven is de lichtsterkte. Een objectief met een waarde van f/2,8 of een kleinere waarde wordt als lichtsterk gezien. F/8 en groter als niet lichtsterk. Dit soort waarden vinden we vooral bij telelenzen waar de frontlens onrealistisch groot zou worden als ze lichtsterker gemaakt moeten worden.


Specialistische objectieven

Specialistische objectieven zijn bijvoorbeeld het shift objectief dat zorgt voor perspectiefcorrectie en en tiltobjectief waarmee het scherptevlak veranderd kan worden.





En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?