zondag 6 januari 2019

range finder camera

Range finder camera


Een type camera dat al heel lang op de markt is in verschillende uitvoeringen zonder dat de achterliggende techniek wezenlijk is veranderd is de range finder camera

De range finder camera maakt een zeer nauwkeurige scherpstelling mogelijk omdat hij twee beelden van hetzelfde onderwerp combineert en hieruit één beeld componeert om op scherp te stellen. Op het zo gevormde beeld zijn dan twee versies van het onderwerp te zien, waarbij één versie slechts een deel van het beeld weergeeft, vaak in een gele, maar in elk geval een afwijkende kleur.

In tegenstelling tot de spiegelreflex werkt de range finder camera dus niet door de lens en moet bij verwisselbare objectieven vaak een opzetstuk worden gebruikt.

Door het draaien aan de scherpstelring op het objectief bewegen de beide afbeeldingen in de zoeker ten opzichte van elkaar. Op het moment dat ze precies op elkaar passen en er dus eigenlijk geen verschil meer te zien is dan geeft dat aan dat de camera scherpgesteld is en kan de ontspanknop ingedrukt worden.

Het grote voordeel van de nog altijd zeer populaire rangefinder camera is de zeer accurate manier van scherpstellen. Daarbij maakt de range finder camera maar heel weinig geluid. En tot slot zijn ze lekker licht van gewicht. Iets wat vooral bij reisfotografie en reportagefotografie een niet te onderschatten voordeel is, zeker ten opzicht van de spiegelreflex die toch meestal op den duur een knap irritant gewicht heeft.

Omdat de range-finder camera weinig licht nodig heeft om een scherp beeld te krijgen is deze zeer geschikt voor werken in slecht licht of voor snelle reportagefotografie.

De range-finder camera is herkenbaar aan de twee zoekeropeningen in de body

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?