Lomografie
De lomografie is een stroming binnen de fotografie. Want waar bij de meeste vormen van fotografie een zo goed mogelijke weergave wordt nagestreefd, mag het bij de lomografie allemaal wel kwalitatief wat minder zijn. En dat is dan vaak nog wat zwak uitgedrukt.
Lomografie vinden we vooral terug in de wereld van de analoge fotografie. Natuurlijk zijn er volop varianten te vinden op basis van 35mm film. Maar er bestaan zelfs lomografiecamera's die gebaseerd zijn op middenformaat zoals de Holga die bekend staat om de bizarre kleurweergave.
Andere zeer bekende merken op dit toch wel speciale terrein zijn "diana" en "lomo'instant" die via Google volop te vinden zijn. Overigens nog best tegen een behoorlijk hoge prijs. Veel mensen wijken daarom uit naar oude camera’s die misschien wat mankementen vertonen maar nog wel min of meer werken.
Met name oude Agfa Clacks, kodak instamatic en andere, vroeger zeer goedkope camera's worden nog wel eens als lomografiecamera gebruikt.
Daarnaast bestaan er speciale logografiecamera's. Bijvoorbeeld onderstaande camera die vier opnamen snel na elkaar kan maken.
Het is meestal slecht te voorspellen wat er nu eigenlijk op de opname komt maar dat is nu juist één van de charmes van de lomografie
lomografie camera (gebaseerd op 35mm film) |
Hierboven een voorbeeld van een dergelijke camera voor lomografie.
De opnamen zijn fototechnisch van een schrikbarend slechte kwaliteit maar het fenomeen lomografie kent een grote groep liefhebbers.
Een iets betere kwaliteit (hoewel dat voor de echt lomograaf een gruwel is) leveren de objectieven van Lensbaby. Ook hiervan is veel op internet via Google te vinden. Dit zijn objectieven die in normale systeemcamera's zoals die van Nikon, Canon etc. passen. Alleen is er geen sprake van geavanceerde zaken als een cpukoppeling, autofocus en dergelijke.
Het zijn typisch objectieven voor de liefhebbers van handbediening. Maar die krijgen dan ook wel waar voor hun geld. Lensbaby levert een groot aantal objectieven met zeer uiteenlopende specificaties en als we de reviews op internet mogen geloven, van een nogal wisselende kwaliteit.
Kortom, hebt u nog ergens een oude camera? Weet u niet echt wat u er mee zou moeten doen? Of heeft de kringloopwinkel nog een onweerstaanbare aanbieding van een camera voor 90 cent? Overweeg dan eens om deze in te gaan zetten in de boeiende wereld van de lomografie.
En nu verder:
Home
Meer over het model dat de workshop geeft
Boek een model met gratis studio