zaterdag 5 januari 2019

rode ogen effect

Rode ogen effect

Het zogenaamde rode ogen effect doet zich voor bij flitsfotografie en dan vooral wanneer een ingebouwde flits wordt gebruikt. Vaak is er wel een anti-rode-ogen stand maar die is niet altijd even effectief aangezien dat afhankelijk is van de ogen van de gefotografeerde.

Het voorkomen van het rode ogen effect

Kent u het verschijnsel van de rode ogen bij foto’s van mensen en sommige dieren, bijvoorbeeld katten die er berucht om zijn? Het is een verschijnsel dat zich alleen voordoet bij het fotograferen met flitslicht.

Onder andere soorten licht zien ogen er normaal uit, zelfs bij een felle verlichting. Grijpen we echter naar de flitser in slechtere lichtomstandigheden dan zien we daar plotseling de rode ogen opduiken.

De reden van de roodkleuring is simpel. Het licht wordt teruggekaatst door de retina ofwel het netvlies nadat het dwars door de oogbol was gegaan.

Het netvlies bevat veel bloed en dat zorgt voor een rode kleur. Het verschijnsel doet zich overigens lang niet altijd voor, of soms wel maar dan in verminderde mate. Dit wordt veroorzaakt door de stand van de pupil.

Als de pupillen wijd openstaan, bijvoorbeeld omdat ze zich aan de duistere omgeving hebben aangepast of nadat iemand alcohol gedronken heeft, dan bereikt relatief veel licht het netvlies dat dan zorgt voor de roodgekleurde terugkaatsing. Dit is ook de reden dat katten met hun wijd open pupillen in donkere omgeving er zo gevoelig voor zijn

Om dit verschijnsel de kop in te drukken beschikken camara’s en flitsers soms over een rode-ogen onderdrukking. Dit is een simpel maar meestal wel effectief middel

Als het aanstaat (vaak te selecteren met een oogje-symbool) dat verstuurt de camera een aantal korte flitsjes voordat de foto genomen wordt.

Deze flitsjes zorgen ervoor dat de pupil onbewust in een fractie van een seconde samentrekt waardoor minder licht het netvlies bereikt. Het effect zijn minder rode ogen. Ze zijn echter meestal niet volledig weg. Niet iedereen heeft immers dezelfde ogen en de snelheid waarmee de pupil reageert is bij iedereen anders.

Ook kan het effect zijn dat men zeer kortstondig, maar wel tijdens de opname, de ogen sluit, omdat deze kortstondig verblind worden.

Als we eenmaal begrijpen waardoor dit effect wordt veroorzaakt dan kunnen we ook preventieve maatregelen nemen om het te voorkomen.
Een voor de hand liggende methode is het verhogen van het omgevingslicht. Bijvoorbeeld door domweg het licht aan te doen. De belichtingstijd is vaak dusdanig kort dat dit op de foto nauwelijks merkbaar zal zijn. Een kwestie van even experimenteren.

Voorkom ook dat er recht in de ogen geflitst wordt en dat het model recht in de camera kijkt als de flits hierbij in de buurt zit. Wat vooral bij ingebouwde flitsers natuurlijk het geval is. Het is dan vaak al voldoende als het model iets langs de camera kijkt.

Ook het gebruik van een externe in plaats van een interne flitser zal al een stuk helpen.

Heeft uw model ondanks alles toch rode ogen dan is er nog de nabewerkingssoftware die hier vaak een functie voor heeft. Hoewel de kwaliteit wisselend is kan het rode ogen effect toch voor een groot deel teniet gedaan worden. Maar het blijft behelpen en voorkomen is nog altijd het beste.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?