zaterdag 5 januari 2019

Horizon

Horizon

De horizon is vaak een lastig element in het beeld. Niet alleen is deze vaak in het beeld aanwezig, maar is de horizon ook vaak scheef. Over de manier waarop de horizon het beeld in verticale vlakken dient op te delen zijn vele dikke boeken over compositieleer volgeschreven.

Horizon op twee derde?

Een veel gehoorde tip is dat de horizon op twee derde van de foto moet zitten, dus een derde deel lucht en twee derde deel landschap.


Geen exacte tweedeling van het beeld door de horizon

Eveneens veel gehoord is dat de horizon het beeld niet exact in twee stukken van ieder de helft mag verdelen. Dus de helft lucht en de helft landschap. Vanuit die redenatie is de foto bij deze post dus een prima voorbeeld hoe je de horizon niet op mag nemen in het beeld. Of het storend is moet ieder voor zich maar beoordelen.

Wijk gerust van de geijkte paden af

In principe is iedereen natuurlijk volkomen vrij om dit soort zaken met betrekking tot de plaatsing van de horizon naast zich neer te leggen en een volledig eigen interpretatie van de regels te maken. Maar reken er dan wel op dat er altijd mensen op zullen staan om u duidelijk te maken dat de manier waarop u de horizon geplaatst hebt zeker niet volgens de regels is.

Sterke groothoeklenzen.

Een apart effect kunnen we nog verwachten als we met sterke groothoeklenzen aan de gang gaan. Het risico op een bolle of holle horizon is dan aanwezig zoals in deze blogpost over ultra-groothoeken wordt uitgelegd.


Camera iets achterover gehouden (Lens omhoog) en we zien een "holle" horizon.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?