maandag 5 november 2018

spiegelreflexcamera

spiegelreflexcamera


Bij een spiegelreflexcamera kijkt de fotograaf als het ware mee door het objectief. Het beeld dat door het objectief komt wordt middels een spiegel weergegeven op een matglas. Eventueel kan dit matglas weer via een prisma worden bekeken. Als er op de ontspanknop wordt gedrukt klapt de spiegel omhoog zodat het licht via de sluiter de sensor of de film kan bereiken.

Spiegelreflexcamera’s bestaan in vele uitvoeringen. De meest bekende vorm is tegenwoordig de éénoogreflex ofwel SLR, waarbij alles via hetzelfde objectief loopt.

De grotere tweeoogreflexcamera’s kom je minder tegen. Hierbij was er een tweede lens boven het eigenlijke objectief gemonteerd dat bijna hetzelfde beeld waarnam als het objectief waarmee de film belicht wordt.

Deze laatste uitvoering was vaak een 6×6 middenformaat. Bekende merken voor de tweeoogrefex waren bijvoorbeeld Hasselblad, Rollei, Mamiya en de zeer goedkope Russische Lubitel. Deze merken hebben nog een grote schare trouwe fans. Sommigen, zoals Hasselblad hebben ook de overstap naar digitaal gemaakt en zorgen daar voor zeer hoogwaardige digitale camera’s.

spiegelreflexcamera
schematische weergave spiegelreflexcamera

Overigens is de spiegelloze spiegelreflexcamera (kan dat taalkundig?) ook op zijn retour. Er komen steeds meer camerasystemen waarbij de spiegel vervangen wordt door een electronische opname die via een oculair of een LCD scherm weergegeven kan worden.




En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?