maandag 22 oktober 2018

Lichtbreking

Lichtbreking door een prisma is de basis van een lens

Een prisma is een driehoekig stuk glas dat de eigenschap heeft om licht te ontleden in de samenstellende kleuren. We spreken van lichtbreking door een prisma. De natuurkundige achtergrond van lichtbreking op basis van golflengte, brekingsindex en afstand die het licht door het prisma af moet leggen laten we maar even voor wat die is en we beperken ons tot het feit dan het verschijnsel van lichtbreking bestaat.

Wit licht bestaat uit kleuren

Als we wit licht door een prisma laten vallen dan zal dit als een spectrum, bekend van de regenboog, het prisma weer verlaten. Zie de afbeelding hieronder.


lichtbreking door een prisma

lichtbreking met een prismaIn de fotografie is dit verschijnsel door een prisma valt maar al te bekend. Al was het maar in de vorm van de lensfout, een zogenaamde abberatie, waarvan de bekendste qua breking door prisma-effecten toch wel de chromatische abberatie is.



Lichtbreking bij lenzen

Immers, een lens kun je je voorstellen als opgebouwd uit oneindig veel prisma’s. Elk prisma zal op een eigen manier en op een eigen plaats het licht breken. Dat gebroken licht komt door dit effect nooit netjes allemaal in hetzelfde punt uit.

De ontwerpers van lenzen en objectieven hebben het niet eenvoudig. Het kost namelijk nogal wat moeite om alle licht op het platte vlak van de film te krijgen. En tegenwoordig natuurlijk op de sensor.  En dat is dus niet meer dan logisch.

Maar zeker de komst van de computer leverde een superieur hulpmiddel voor het slijpen van lenzen. En ook de verschillende materialen die ontwikkeld zijn hebben geholpen. Het effect van lichtbreking door een prisma hebben ze flink weten te verminderen. Met name het op elkaar kitten van verschillende lenzen helpt hier enorm bij.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?