maandag 7 januari 2019

DPI

DPI


DPI is de afkorting van Dots Per Inch, een kenmerk van een printer. DPI wordt soms als een soort kwaliteitskenmerk van een digitale foto gezien, maar het is in feite een kenmerk van de kwaliteit van de gebruikte printer.

U bent de term DPI beslist al een aantal keren tegengekomen bij artikelen over het afdrukken van digitale foto’s. Vaak wordt de term DPI daarbij gezien als een soort kwaliteitskenmerk van de afgedrukte foto’s maar we hebben het in werkelijkheid over de kwaliteit van de gebruikte printer.

De afkorting DPI staat voor Dots Per Inch. Dit is een technisch kenmerk van de gebruikte printer. Elke printer produceert punten (“dots”) om een foto uit samen te stellen. Iedere punt heeft daarbij een bepaalde grootte afhankelijk van de soort printer en printkop. Alle punten bij elkaar vormen de uiteindelijke foto. Het getal DPI is dan wel een maatstaf voor het oplossend vermogen van de printer ofwel de printresolutie. Hoe meer punten hoe hoger de resolutie.

Een simpele printer heeft een laag DPI en daarmee een lagere resolutie, een printer met een hogere kwaliteit heeft een hoog DPI en daarmee een hoge resolutie.

Als een printer bijvoorbeeld als 1200 DPI wordt verkocht dan betekent dit dat de printer 1200 punten per inch kan produceren. Dit geldt in zowel de horizontale als de vericale richting.

Als u gaat printen dan dient de DPI van de printer even groot of groter te zijn dan de PPI van de foto die erop afgedrukt moet gaan worden. Als de DPI namelijk lager is dan kunnen niet alle pixels uit de foto weergegeven worden. De resolutie van de foto wordt dan lager weergegeven dan in werkelijkheid het geval is en dat is zonde.

Als de DPI hoger is dan zal de printer meerdere dots gebruiken om een pixel weer te geven.

Omdat DPI een eigenschap van de printer is, is het niet afhankelijk van de kwaliteit of de afmeting van het gebruikte papier.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?