zondag 6 januari 2019

Workflow

Workflow

Workflow: De Digitale donkere kamer


Voordat digitale photografie volwassen werd moesten foto’s tot leven komen in de donkere kamer. Zoals auto’s op de lopende band in een autofabriek stapsgewijs tot stand komen doorliep een foto van camera of negatief tot afdruk een aantal stappen via verschillende baden en dergelijke.

Bij digitale fotografie is er dan wel geen sprake meer van een donkere kamer met onduidelijke vloeistoffen maar om een constante kwaliteit te krijgen is het wel verstandig het principe min of meer over te nemen en ook onze digitale foto’s volgens een vast proces uiteindelijk geprint te krijgen. In dit kader spreken we van de Workflow

Iedere fotograaf zal een workflow opzetten die het beste bij hemzelf past en een proces dat voor de ene fotograaf heel logisch is zal voor de andere een volledige chaotische indruk geven waar hij niets van hebben moet. Een aantal stappen zult u echter bij iedereen wel aantreffen en dat zijn de volgende:

Om te beginnen moet de foto’s van de camera (of liever van de geheugenkaart) gehaald worden. Dit kan vaak via een verbindingskabel of door de geheugenkaart in een kaartlezer van de computer te stoppen. Zodra de foto’s op de computer zijn aangekomen begint u met een heel belangrijke stap, namelijk met het maken van een kopie.

Wat er verder ook nog mag gebeuren, u kunt altijd op deze kopie terugvallen. Hoewel het een flinke klus is, is het aan te bevelen alle foto’s op de kopie “read only” te maken zodat u ze ook in de toekomst nooit per ongeluk met een andere of aangepaste versie kunt overschrijven.

De tweede stap is het verwijderen van alle rommel. Er zitten altijd wel een paar onbedoelde of domweg mislukte

Begin dan met de stappen die voor de gehele foto gelden. Denk aan de kleurbalans, contrast, helderheid en dergelijke. Werkt u met RAW foto’s dan kunt u nog veel meer doen.

Als de grotere wijzigingen gedaan zijn is het tijd om te kijken wat er voor kleinere aanpassingen te maken zijn. Zijn er storende elementen die verwijderd moeten worden? zoals de elektriciteitsdraden die door iemands hoofd lopen? Komt het onderwerp beter tot zijn recht als we de achtergrond wat vervagen?




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 




Als u tevreden bent met de algemene en de detail aanpassingen is het tijd om nog een “verscherpen” stap over alle foto’s te doen. Doe het niet teveel want teveel verscherpen komt de kwaliteit van een foto zeker niet ten goede, integendeel.

Sla alle verscherpte foto’s op onder een eigen naam of in eigen map, zodat de originelen van voor het verscherpen nog aanwezig zijn.

Maak dan een .jpg versie aan met een beperkte resolutie (bijv 72 dpi) voor internetwerk.

U hebt nu alle belangrijke tussenstappen gemaakt en bewaard zodat het altijd mogelijk is om terug te vallen. Veel fotografen zullen nog stappen aan deze vereenvoudigde workflow toevoegen.

Maar het belangrijkste is dat u altijd volgens dezelfde stappen en in dezelfde volgorde blijft werken. Dan heeft u in elk geval uw workflow op orde.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?