zondag 6 januari 2019

Afbeeldingsgrootte

Afbeeldingsgrootte


Er zijn twee betekenissen mogelijk


Wel geldt altijd dat een grotere afbeeldingsgrootte meer kwaliteit oplevert



De afbeeldingsgrootte van een digitale foto is een belangrijk aspect dat de kwaliteit, het gebruik en de opslag van de afbeelding beïnvloedt. De term "afbeeldingsgrootte" kan verschillende betekenissen hebben, dus laten we de twee belangrijkste aspecten bespreken: de pixelafmetingen en het bestandsformaat.

Pixelafmetingen

De pixelafmetingen van een digitale foto verwijzen naar het aantal pixels in de breedte en hoogte van de afbeelding. Bijvoorbeeld, een foto met afmetingen 3000 x 2000 pixels heeft 3000 pixels in de breedte en 2000 pixels in de hoogte. De totale resolutie wordt berekend door het aantal pixels in de breedte te vermenigvuldigen met het aantal pixels in de hoogte. In dit voorbeeld dus 6.000.000 

Hoge resolutie foto's

Foto's met hoge pixelafmetingen hebben meer detail en scherpte, waardoor ze geschikt zijn voor afdrukken op groot formaat of het maken van uitsneden zonder kwaliteitsverlies.

Lage resolutie foto's

Foto's met lagere pixelafmetingen zijn vaak geschikt voor online gebruik, zoals op websites of sociale media. Dit soort foto's  neemt minder opslagruimte in beslag en laadt sneller.

Bestandsformaat digitale foto

Het bestandsformaat van een digitale foto beïnvloedt de compressie en kwaliteit van de afbeelding. Gangbare bestandsformaten zijn JPEG, PNG en RAW.

JPEG
Dit compressieformaat is populair vanwege zijn efficiënte compressie, maar het gaat wel ten koste van enige beeldkwaliteit. Het is ideaal voor foto's die online worden gedeeld of afgedrukt op normaal formaat.

PNG
Dit formaat biedt verliesloze compressie, wat betekent dat er geen kwaliteitsverlies is. Het is geschikt voor afbeeldingen waar behoud van maximale detail en transparantie belangrijk is, maar het bestand kan groter zijn dan een JPEG.

RAW
Dit is het ongecomprimeerde formaat dat alle gegevens van de beeldsensor behoudt. Het biedt maximale flexibiliteit bij het bewerken, maar bestanden zijn groot en vereisen speciale software. Het wordt vaak gebruikt door professionele fotografen.

Het kiezen van de juiste afbeeldingsgrootte en het bestandsformaat hangt af van het beoogde gebruik van de foto. Voor printdoeleinden of bewerking is een hogere resolutie en een ongecomprimeerd formaat zoals RAW vaak wenselijk. 

Voor online delen kan een goed gebalanceerde resolutie en een geoptimaliseerd JPEG-formaat meer geschikt zijn. Het is belangrijk om te overwegen waar de foto voor wordt gebruikt om de optimale afbeeldingsgrootte en het bestandsformaat te bepalen.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?