maandag 22 oktober 2018

Full frame camera

Full frame


Full frame, de droom van menige amateurfotograaf

In de wereld van de spiegelreflexcamera komen we regelmatig de term full frame (ook wel fullframe) tegen. Hiermee wordt bedoeld dat de camera voorzien is van een sensor ter grootte van kleinbeeldnegatief van een analoge 35mm kleinbeeldcamera. Dus we hebben te maken met een beeldsensor van 24 bij 36 mm

Full frame geeft optimale kwaliteit

Full frame vinden we in de hogere prijsklasse terug


De kwaliteit van een full frame spiegelreflex mag zeker zeer goed genoemd worden. We vinden ze dan ook vooral in de wat hogere prijsklasse terug. Ze worden dan ook vooral gebruikt door professionele fotografen voor wie hogere kosten (die als bedrijfskosten aftrekbaar zijn) een heel ander verhaal vormen dan voor een amateurfotograaf.

Let op het gebruikte objectief

Een objectief dat bedoeld is om op een camera met een cropfactor te passen zal hier niet werken. Of misschien wel werken maar zeker geen fatsoenlijk beeld geven.

Omdat de beeldcirkel te klein is zullen we hoogstwaarschijnlijk een vorm van vignettering krijgen.

Daarnaast is de hoek waarmee de lichtstralen op de sensor vallen is het algemeen niet optimaal.

Dat betekent dat we bij de toch al prijzige full frame camera ook nog eens aan objectieven uit een wat duurdere prijsklasse gaan vervallen.


Full frame aspecten bij video-opnamen

Bij video krijgen we uiteraard ook een uitstekend beeld maar bij sommige camera's kan het ook teveel van het goede worden en beperkt de grote hoeveelinformatie die weggeschreven moet gaan worden de snelheid en/of de maximale resolutie van de video.  Bent u van plan om iets met video te gaan doen dan is het wellicht aan te raden om u hier in te verdiepen voordat u de camera aan gaat schaffen.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?