woensdag 31 oktober 2018

cassette

cassette

De cassette is een houder van lichtdicht materiaal waarin de film is ondergebracht.

Naast zogenaamde rolfimcassettes kennen we de kleinbeeldcassette, de 126-cassette en de 110-cassette. De 110 en 126 cassette hebben zowel een afwikkelspool als een opwindspoel en worden in hun geheel in de camera gelegd.

De  cassette voor 35 mm film van de afbeeding, de kleinbeeldcassette bevatte de opgerolde film die door de camera werd getransporteerd naar een lege spoel die deel uitmaakte van de camera.

cassette voor 35 mm film ofwel de kleinbeeldcassette
cassette voor 35 mm film, de kleinbeeldcassette


Film terugspoelen in 35mm cassette is absoluut noodzakelijk

Bij de kleinbeeldcassette (zie afbeelding) wordt de belichte film teruggespoeld vanaf de lege spoel terug  in de cassette voordat deze uit de camera gehaald kan worden door deze te openen.

Maakte je de camera toch open voordat de film was teruggespoeld dan was in elk geval een groot deel en met een beetje pech bijna de gehele film bedorven. Dus het terugspoelen was iets wat niet vergeten mocht worden.

Om de film te ontwikkelen wordt de film in zijn geheel uit de cassette gehaald. Die cassette is met enige handigheid aan de zijkant te openen is door de cassette licht in te drukken.


Navullen kleinbeeldcassette

Het was mogelijk de cassettes zelf te vullen. De kon met film die in grote hoeveelheden werd verkocht en die via een speciaal apparaat in de lege cassette werd ingegespoeld. Met name het kostenaspect trok veel fotografen aan die deze navultechniek gebruikten maar het grote nadeel was dat de cassettes op den duur na te veel opnieuw vullen licht gingen lekken.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?