donderdag 3 januari 2019

Focus stacking

Focus stacking

Een techniek die bij macro-fotografie wordt gebruikt om een grotere scherptediepte te krijgen is is de zogenaamde focus stacking.

Focus stacking is in de praktijk wel wat lastiger dan in de praktijk vaak even wordt voorgespiegeld. Ten eerste moet je een camera hebben die er geschikt voor is en die speciaal voor focusstacking geschikte opnamen kan maken. Veel camera's zijn dat nog niet.


Bij de focus stacking techniek wordt namelijk snel na elkaar een aantal foto’s gemaakt met een licht veranderde scherpstelling. Die "stapel" foto's, vandaar de naam dient daarna met speciale software weer  samengevoegd te worden tot één foto.

De scherptediepte bij focusstacking is verbluffend

Focus stacking kan een verbluffende scherptediepte opleveren maar door de aard van het soort fotografie waarbij we een aantal beelden samenvoegen is de focus stacking techniek alleen geschikt voor stilstaande objecten.  Dus de camera op statief en dan maar zorgen voor 100% windstilte. :-)  Het is daarom voor natuurfotografie vaak lastig te gebruiken omdat er altijd wel iets wind is. In de praktijk wordt focusstacking vooral gebruikt in de industriële fotografie en in de productfotografie. Netjes in een winddichte studio. 


insect zonder focus stacking


Niet geschikt voor insecten

De bekende macro-fotografie met insecten leent zich dan ook minder voor deze vorm van fotografie tenzij er maatregelen worden genomen om het insect stil te laten zitten.

Een bekende manier om dit te bereiken op een manier die het insect gaat overleven is door het insect met koude lucht uit een spuitbus af te koelen. Dan blijven ze daarna meestal wel een tijdje stil zitten om weer op temperatuur te komen. Er bestaan speciale spuitbussen voor die ook in de sport worden gebruikt om blessures af te koelen zodat ledematen niet op gaan stellen. Of het bevorderlijk is voor de gezondheid van het insect valt te betwijfelen. 

De foto die uiteindelijk met deze focus stacking techniek ontstaat heeft inderdaad een fenomenale scherptediepte (afhankelijk van je camera en het aantal opnamen dat die voor één stack maakt) maar moet daarna meestal nog wel wat nabewerkt worden omdat er toch wel wat spookbeelden ontstaan, met name langs de randjes van contrastrijke objecten.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?