donderdag 3 januari 2019

beeldsensor

beeldsensor


De beeldsensor is een andere benaming voor het lichtgevoelige onderdeel van de digitale camera.

De beeldsensor wordt meestal sensor genoemd

De beeldsensor wordt meestal kortweg sensor genoemd. De meest voorkomende zijn de CMOS en de CCD beeldsensor.

De beeldsensor is één van de belangrijkste onderdelen van de digitale camera en in hoge mate verantwoordelijk voor de kwaliteit.


Hoe groter de beeldsensor hoe beter

Wat betreft deze kwaliteit geldt in principe hoe groter de beeldsensor hoe beter het beeld. Ook de mogelijkheden qua instellen van scherptediepte en dergelijke worden veel uitgebreider naarmate de beeldsensor groter is.

Megapixel, het toverwoord van de beeldsensor

Bij de beeldsensor komen we vaak het kengetal “megapixel” tegen. Megapixel is op zich een weinig zeggend getal voor de kwaliteit van de sensor. Een grote beeldsensor met minder megapixel zal een mooier beeld produceren dan een kleinere beeldsensor met heel veel mexapixel.

De term is echter bekend bij het grote publiek en van dat feit maken de marketingafdelingen van camerafabrikanten in de consumentensector maar al te graag gebruik.

De cropfactor

Maken we gebruik van een camera met een sensor die kleiner is dan het formaat van een negatief van een kleinbeeldfilm dan krijgen we te maken met het feit dat niet het gehele oppervlak wordt gebruikt dat door het objectief wordt geproduceerd.

cropfactor

Omdat we dus maar een deel van dat beeld gebruiken geeft dit een soort telelens effect dat (niet geheel correct) wel de cropfactor wordt genoemd.

Hebben we te maken met een beeldsensor die het volle negatiefformaat (24 x 36 mm) weergeeft dan spreken we van een fullframe camera ofwel een fullframe beeldsensor.

Digiback, de beeldsensor voor middenformaat

Voor middenformaat camera’s bestaan overigens nog veel grotere beeldsensoren. Deze zitten meestal in afneembare achterwanden, vaak digibacks genoemd, verwerkt.

De kwaliteit van deze beeldsensor is buitengewoon goed, maar door hun prijs zijn ze meestal alleen haalbaar voor de echte professionele fotograaf.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?