woensdag 24 oktober 2018

Accentlicht gebruiken

Accentlicht gebruiken

Een accentlicht geeft diepte en contrast


Hoe werkt een accentlicht? 


Een accentlicht is een extra lichtbron in de vorm van een sterke fotolamp of flitser met stevig gebundeld licht, bijvoorbeeld met een fresnel lens,  die een bepaald iets dat we willen benadrukken in onze opname naar voren brengt. Dit wordt dan gedaan door een extra of juist zeer opvallende belichting. Deze belichting komt dan vaak van achteraf of vanuit de zijkant. Dit extra licht zorgt vaak voor een opmerkelijke toename van de dieptewerking. En een vergroting van het contrast. 

Contrast in een donkere omgeving

Een accentlicht is bedoeld voor de creatie van een contrast. We gebruiken een dergelijk accentlicht dan ook bij voorkeur in een wat donkerder omgeving.

Gebruik van een accentlicht in een studio (Henriëtte in Studio Haaglanden)


Denk bij een dergelijk accent bijvoorbeeld aan een haarlok van een model. In de praktijk zien we ook vaak dat een accentlicht wordt gebruikt in tegenlicht. En dat kan dan ook bij natuurlijk licht zijn, zoals in de foto die hier onder staat.

Rimlicht of haarlichtje

De lichtbron staat dan achter het model en wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om het haar op te doen lichten. We spreken dan in plaats van een accentlicht ook wel van een rimlicht of een haarlichtje.

Natuurlijk accentlicht

In de foto hieronder is gebruik gemaakt van licht van de invallende, laagstaande zon door een raam. Ook die kan in voorkomende gevallen natuurlijk als accentlicht worden gebruikt maar het is puur toeval als dat te realiseren is. Het effect is wel even goed als bij een kunstmatig accentlicht.

Model Henriëtte in een restaurant in Houten met het invallende zonlicht als accentlicht


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?