maandag 22 oktober 2018

contrastomvang

contrastomvang


De contrastomvang is de verhouding tussen de donkerste en lichtste partijen van een te fotograferen onderwerp.

Een ander woord voor contrastomvang is de belichtingsspeelruimte.

De contrastomvang van een “ouderwetse” film is in het algemeen flink groter dan van een digitale sensor.

opname met een hoog contrast


contrastomvang is vaak een compromis

Bij een groot contrast, dus een te grote contrastomvang, is belichten altijd een soort compromis. Nemen we de lichte partijen als uitgangspunt voor de lichtmeting dan zullen de donkere partijen te donker worden. Gaan we echter uit van de donkere partijen dan hebben we het grote risico van te lichte, of zo het ook wel genoemd wordt “uitgevreten” witte partijen in onze foto.

We zullen daarom in de praktijk altijd wel op een soort van compromis uitkomen als de contrastomvang van het onderwerp te groot is.


HDR

Een relatief nieuwe toepassing om het probleem van de contrastomvang op te lossen is het gebruik van high dynamic range ofwel HDR technieken waarbij er meerdere opnamen worden gemaakt die daarna met behulp van speciale software worden samengevoegd. Hierbij wordt er een opname gericht op de donkere partijen gemaakt en ééntje op de lichte partijen, zodat alles goed doortekend weergegeven kan worden.

Soms wordt dit wat overdreven en het effect is dan aanzienlijk minder mooi dan bedoeld was. Het geheel wordt op een bepaalde manier flink onnatuurlijk.

Niet elke fotograaf is dan ook te spreken over de werking van HDR alhoewel de mogelijkheid zelfs al in bepaalde camera’s en smartphones ingebouwd te vinden is.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?