woensdag 31 oktober 2018

Witbalans

Witbalans


Verschillende lampen en flitsers geven verschillende kleuren licht. Door verandering van de zogenaamde witbalans van de camera blijft wit altijd echt wit. Kan ook later met behulp van een grijskaart ingesteld worden en er bestaan speciale hulpmiddelen voor zoals de zogenaamde expodisk. Ook het gebruik van een matte, doorzichtige dop kan werken.


Witbalans instellen

Het menselijk oog past zich gemakkelijk aan. Als u een vel wit papier bekijkt in de vroege morgen dan ziet u gewoon een vel wit papier. Maakt u er met uw Digitale camera een foto van dan ziet u plotseling een blauw papier op uw foto verschijnen. Doet u dat nog een keer in de avond dan is uw papier plotseling roodachtig geworden..Maar ons oog, of liever onze hersenen zorgen wel voor aanpassing.


Handmatig of automatisch

Hoe de witbalans van een camera ingesteld moet worden verschilt per camera. Het is daarom niet mogelijk om daar hier een recept voor te geven. U zult even uw handboek moeten raadplegen. Veel Digitale-camera’s hebben zoiets als een “auto white balance”.

Bij deze functie wordt er een soort gemiddelde gemeten dat in de meest gevallen niet correct is. Soms zijn er wat icoontjes voor zonlicht, schaduw, tl-verlichting of avond. Maar het kan het juist instellen van de witbalans nooit vervangen.

In het algemeen zal de witbalans van een camera ingesteld worden door het maken van een foto van een vel wit papier, uiteraard in een speciale instelstand. Ook bestaan er speciale filters en andere hulpmiddelen zoals de zogenaamde expodisk.


Bijstellen is vaak nodig

Het is natuurlijk een momentopname. Als de lichtomstandigheden veranderen dan zult u de witbalans opnieuw moeten instellen.

Een belangrijk toepassingsgebied van de instelbare witbalans is het werken met fotolampen. Een fotolamp heeft de neiging om wat geelachtig licht te produceren. Door de witbalans in onze studio éénmalig in te stellen op de kleur van onze lampen kunnen we dit compenseren.


Een goede witbalans geeft kwaliteit

Maar de kwaliteitswinst die u bereikt door de witbalans juist in te stellen vergoedt erg veel van de moeite die u ervoor moet doen. Dus haal de handleiding van uw camera onder het stof vandaan en bestudeer hoe u de witbalans in kunt stellen. Het zal beslist de kwaliteit van uw opnamen ten goede komen.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?