woensdag 7 november 2018

Scherptediepte

Scherptediepte


De zogenaamde scherptediepte is het gebied voor en na d het scherpstelpunt/vlak dat nog scherp wordt afgebeeld.

Bij een geringe scherptediepte wordt een bepaald onderwerp scherp afgebeeld terwijl de achtergrond waziger blijft. Het onderwerp wordt daar als het ware door benadrukt zodat het beter tot zijn recht komt.

Objectief en diafragma zijn bepalend

De scherptediepte, en dus de mate waarin de achtergrond te vervagen is, is sterk afhankelijk van het objectief en het gebruikte diafragma.



Kleine lensopeningen zorgen voor grote scherptediepte

Naarmate de brandpuntsafstand toeneemt is de achtergrond gemakkelijker vaag in te stellen. Hoe groter de gebruikte lensopening (dus hoe kleiner het diafragma) des te vager zal de achtergrond zijn.
Omdat veel digitale camera’s, vooral die in telefoons, een heel klein lensje hebben, wat je als een sterk gediafragmeerde lens mag zien, is het maken van een vage achtergrond een stuk lastiger dan bij een analoge camera.

Een groothoekobjectief heeft daardoor van nature een grote scherptediepte, een teleobjectief heeft juist een kleine scherptediepte.

In het algemeen mag als vuistregel gesteld worden dat het scherp afgebeelde gebied achter het scherpstelpunt twee maal zo groot is als er voor. Als we er voor zorgen dat het scherpstelpunt “oneindig” binnen het scherpe gedeelte valt hebben we dus een heel groot gebied waarbinnen alles scherp wordt afgebeeld.

Zie ook Dofmaster.com voor de nodige handige formules voor het rekenen aan de scherptediepte.

Kent ons oog ook scherptediepte?

Een vraag die nog wel eens bij mensen naar voren komt is waarom het menselijk oog, eigenlijk een exacte kopie van een camera (of omgekeerd natuurlijk) geen last heeft van scherptediepte effecten. Dat effect is er wel degelijk maar omdat onze hersenen sneller werken dan we beseffen worden er ontelbare beelden met hun eigen scherpte en onscherpte gecombineerd tot het beeld dat we waarnemen. Of eigenlijk gezegd, wat we denken waar te nemen.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?