maandag 7 januari 2019

ADconverter

ADconverter in de digitale cameratechniek


De AD-converter is een belangrijk onderdeel van de digitale camera


Van analoge naar digitale beelden

De AD-converter, oftewel de analoge-naar-digitale converter, speelt een cruciale rol in moderne digitale camera's. Het is een essentieel onderdeel dat de overgang mogelijk maakt van het vastleggen van beelden op een fotosensor naar het maken van digitale data, die door computers zoals de boordcomputer van de camera kan worden opgeslagen en bewerkt. Laten we daarom eerst eens wat dieper ingaan op de functies en het grote belang van de AD-converter in camera's.


De globale werking van de AD-converter

De taak van de AD-converter is om de analoge signalen die door de fotosensor zijn vastgelegd, om te zetten in digitale informatie. Dit proces wordt ook wel 'analoge-digitalisering' genoemd. De AD-converter neemt de continue variabele spanning, die wordt gegenereerd door de fotosensor en vertaalt deze naar digitale waarden die kunnen worden gerepresenteerd door binaire code (0 en 1) en daarmee verwerkt in computers.

De kwaliteit van de AD-converter is van groot belang

De uiteindelijke kwaliteit van de AD-converter is van groot belang voor de beeldkwaliteit van de foto. Een hoogwaardige AD-converter kan een breed scala aan kleurniveaus en details vastleggen. Dit maakt de foto realistischer en gedetailleerder. Een slecht presterende AD-converter kan daarentegen leiden tot verlies van kleurgradaties, stevige toename van de beeldruis en een verminderde scherpte.

Van analoge signalen naar digitale code

De fotosensor in een camera, meestal een CCD (Charge-Coupled Device) of CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor), registreert de lichtinformatie wanneer er een foto wordt genomen.Deze analoge waarden moeten omgezet worden naar digitale waarden en binair worden gecodeerd. AD staat hierbij dus voor Analoog naar Digitaal convertor. Bij zwartwit is dat simpel en kan met 1 bit volstaan worden 1 = zwart, 0 = wit. Maar zodra we grijstinten en zeker kleur willen weergeven dan voldoet dat niet meer. Dan wordt er bijvoorbeeld naar 8 bits per pixel gegrepen waarbij 1111111 de hoogste waarde aangeeft en 0000000 de laagste. Een waarde als 10001000 zit er ergens tussenin.
Hier komt de AD-converter in beeld. De AD-converter neemt de continue variabele spanning die wordt gegenereerd door de fotosensor en vertaalt deze naar discrete digitale waarden die kunnen worden gerepresenteerd door binaire code

Verbetering van de AD-converters

Moderne camera's proberen vaak de prestaties van hun AD-converters te verbeteren door geavanceerde technologieën zoals beeldruisreductie en hogere bitdieptes. Hogere bitdieptes stellen de AD-converter in staat om een groter aantal kleurniveaus vast te leggen, wat resulteert in rijkere en meer gedetailleerde afbeeldingen.

Samenvattend

Kortom, de AD-converter in camera's is een onmisbaar onderdeel dat het analoge beeld omzet in digitale informatie. Het is hét onderdeel waardoor gebruikers kunnen genieten van de flexibiliteit en het gemak van het bewerken en delen van digitale beelden. De AD-converter blijft een cruciaal aspect van de voortdurende evolutie van digitale fotografie.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?