zondag 6 januari 2019

Batterygrip

Batterygrip


Een zogenaamde batterygrip is een uitbreiding van een SLR of DSLR die onder tegen de camera gemonteerd wordt. In sommige dure professionele camera's is deze zelfs al standaard in de camera ingebouwd.  In deze batterygrip worden extra batterijen of accu’s meegenomen. Het bereik van de camera en de snelheid worden er vaak fors door vergroot, temeer daar er meestal krachtiger accu's in opgenomen kunnen worden. Ook is er ruimte voor een netspanningsadapter zodat we direct op het lichtnet kunnen werken en dus niet meer afhankelijk zijn van al dan niet lege accu's .

Bij sommige professionele camera's is de deze greep dus al in de camera ingebouwd. Maar bij andere camera's wordt deze handgreep los onder de camera gemonteerd. Als voorbeeld van een losse handgreep nemen we onderstaande NIKON D850,  met daarbij een losse MB-D18 greep.

De losse batterygrip ligt op foto hieronder naast de camera, waar hij eigenlijk op gemonteerd wordt.
De schroef aan de bovenzijde gaat in de statiefaansluiting van de camera. Het blijft mogelijk om de gehele combinatie op een statief te monteren omdat de batterygrip ook een statiefaansluiting heeft.

Naast die schroefverbinding zien we  nog enkele connectoren die zorgen voor de elektronische verbinding. En er zijn een paar stiften die zorgen voor een stevige, goed gedefinieerde aansluiting. In de praktijk is het een oerdegelijke verbinding die niet onderdoet voor een vaste constructie,

Batterygrip en camera even van elkaar losgekoppeld
Batterygrip en camera even van elkaar losgekoppeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De batterygrip maakt het ook het maken van portraitformaat foto’s (staand formaat) een stuk gemakkelijker. Je hebt in het algemeen een beter houvast op de camera. Omdat gemak bij staand formaat nog wat verder te vergroten zijn er meestal een extra ontspanknop en zelfs extra instelknoppen op aangebracht.

Het maakt dan weinig verschil meer of we in een liggend ofwel landscapeformaat fotograferen of in een staand portraitformaat. 

Op onderstaande foto is de batterygrip aan de camera gemonteerd.

We zien in de onderhoek inderdaad een extra ontspanknop en een instelwieltje voor allerlei instellingen. Ook is er een speciale vergrendeling die moet voorkomen dat we per ongeluk de ontspanknop indrukken. En de praktijk wijst uit dat dit geen overbodige luxe is.

batterygrip onder een camera gemonteerd
batterygrip onder een camera gemonteerd



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?