zondag 6 januari 2019

Bonenzak

Bonenzak


Een bonenzak of ook wel een pittenzak, is inderdaad een zak van linnen of iets dergelijks gevuld met bonen of iets wat daarop lijkt.

Lekker voor de televisie hangen in uw favoriete zitzak biedt een heleboel confort. Maar weet u dat niet al dergelijke zakken, gevuld met korrels of iets in die geest, even groot zijn? Als u fotograaf bent dan hebt u mogelijk al eens een kleine uitvoering gezien. Deze kleine zogenaamde bonenzak is bedoeld voor uw camera.

Iedereen kent natuurlijk het beeld van de mensen die rondlopen met een camera aan hun nek. Wat dat betreft zijn alle fotografen hetzelfde: Ze willen er klaar voor zijn als er iets opdoet dat hun aandacht trekt en dat dan ook beslist vastgelegd moet worden. Maar wat als het regent. U wilt uw dure camera natuurlijk niet nat laten worden, en ook zaken als stof en zand wilt u terecht op een afstand houden.

Een manier om een camera veilig mee te nemen is in een goede cameratas. Die beschermt niet alleen tegen slecht weer maar houdt uw camera ook uit het zicht bij personen met minder edele bedoelingen.

Maar de selectie van een dergelijke cameratas kan nog wel eens lastiger zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Ofwel we vinden een tas die te klein is zodat niet alles wat we mee willen nemen erin past, of de tas is zo groot dat alles erin ligt te rammelen wat ook niet echt bevorderlijk is voor de apparatuur.

En een tas moet natuurlijk een zo goed mogelijke bescherming bieden. Een dik gevoerde tas geeft al meer bescherming, maar niet elke tas heeft dat. Als de tas verder goed zou voldoen dan biedt de bonenzak uitkomst.

Deze zakken kunt u op allerlei manieren in een tas stoppen om camera en dure lenzen te beschermen. Omdat het rare slappe dingen zijn passen ze altijd overal tussen en ze zorgen ervoor dat uw spullen niet tegen elkaar aan stoten of rammelen.

Een bonenzak is gevuld met allerlei soorten korrelig materiaal. Zolang het geen vocht aantrekt en geen stof afgeeft is het materiaal niet kritisch. Een bonenzak is heel gemakkelijk te maken voor iemand die een beetje handig is met een naaimachine.

Maar ze zijn ook via internet te koop op websites als ebay en marktplaats. Ze zijn niet duur en het kan geen kwaad een paar verschillende modellen en maten te hebben.

Maar over het grootste voordeel van de bonenzak hebben we het nog niet eens gehad en dat is het gebruik als simpel statief. Vaak moeten we onze dure camera even neerleggen op iets ruws als bijvoorbeeld een muurtje. Dat geeft niet alleen krassen, maar de boel ligt ook vaak te wiebelen op de ongelijke ondergrond. Leg de bonenzak op het muurtje, leg uw camera erop en u hebt een ideale steun. Mogelijk moet u een vrij dikke zak gebruiken als u een zware camera bezit.

Een geschikte zak is een centimeter of twintig breed en twintig tot dertig cm lang, zodat een camera met een wat zwaardere en langere lens er nog goed en stevig een plaats op kan vinden.

Als we over een accessoire voor een camera praten dan zal de bonenzak niet het eerste zijn dat ons voor de geest komt. Maar de toepassingsmogelijkheden zijn zo legio dat u al heel snel niet meer zonder uw bonenzak zult willen.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?