maandag 7 januari 2019

CMOS

CMOS


CMOS is een afkorting van Complementary Metal Oxide Semiconductor. Het is een veel gebruikte beeldsensor van een digitale camera, waarmee het uiteindelijke beeld wordt wordt gevormd daarna vastgelegd op een geheugenmedium.

Vanaf het moment dat Sony mobiele telefoons op de markt ging brengen in 2002 begon ook de opmars van de Sony CMOS sensor voor telefoon met een vele megapixels camera aan boord en van de “high definition” videocameras die ook in allerlei producten verwerkt zijn.

De grote kracht van de CMOS sensors is dat daar de analoge en digiale circuits op één chip gecombineerd zijn waardoor de snelheid van uitlezen veel hoger kan zijn dan bij de op dat moment gebruikelijke CCD sensor. CMOS maakt in de videowereld een framerate van niet minder dan 60 frames mogelijk.

De vraag naar meer megapixels in camera’s gaat onverminderd voort. De kwaliteit is inmiddels dusdanig dat een enkele opname uit een video, een zogenaamde still al als foto gebruikte kan worden. Behalve vergroting van het aantal pixels op de sensor richt men zich ook op verbetering van de pixelkwaliteit om een nog hogere resolutie en betere HD-video te bereiken. Ook richt men zich op een snelle sensor om emotie en verrassing beter vast te leggen wat nu door de sluitervertraging van veel digitale camera’s nauwelijks mogelijk is.


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?