dinsdag 8 januari 2019

Diffusie

Diffusie


Wat is diffusie

Onder diffusie verstaan we de verstrooiing van licht dat door een doorschijnend cq doorlatend maar niet doorzichtig materiaal valt. We spreken dan van diffuus licht. Diffus licht kan zowel bedoeld als onbedoeld zijn. Als het bedoeld is willen we werken met zachter licht en zetten dan hulpmiddelen als een diffusor in.

Onbedoelde diffusie

Maar het licht kan ook onbedoeld diffuus zijn.  Denk daarbij aan zaken als rook of stof. Dit verstooide licht is zacht van natuur en heeft dus weinig contrast. Dat kan fotograferen in een rokerige of stoffige ruimte behoorlijk last maken omdat bijvoorbeeld het werken met flitser slecht resultaten geeft. De foto wordt grijs en vlekkerig. Contrast is er nauwelijks. Kortom, de foto zal niet mooi worden.

Bewuste diffusie

Maar we kunnen diffusie ook bewust inzetten. Bij het gebruik van studiolampen of flitser gebruikt men diffusie juist om een zachter licht te verkrijgen. Hiertoe gebruikt men speciale kappen (zogenaamde softboxen) of voorzetmateriaal (diffusieschermen) om juist diffusie te verkrijgen.

Natuurlijke diffusie

Bij landschapsfotografie of andere fotografie buiten loont het soms om te wachten op wat bewolking. Zonlicht kan erg hard zijn en een wolkje voor de zon kan dan wonderen doen. Let daarom altijd op de mogelijkheden van deze natuurlijke vorm om diffuus licht te krijgen



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio

Jetje's dag, onze dagelijkse publicatie over kunst, fotografie en lifestyle