dinsdag 1 januari 2019

F mount

F mount

De F mount of ook wel de F-bajonet is de standaard bajonet voor objectieven voor Nikon spiegelreflexcamera’s en andere merken die met een F mount voor Nikonobjectieven zijn uitgerust zoals sommige Fuji en Kodak Spiegel reflex camera’s.

Ook bestaan er veel merken objectieven die met een F mount zijn uitgerust ten einde op Nikon (en de bovengenoemde) bodies gebruikte te kunnen worden.

Indien men oude lenzen wil gebruiken met bijvoorbeeld een M42 schroefdraad dan bestaan er allerlei adapters die een M42 objectief van een F mount voorzien. In sommige gevallen zijn dit soort lensadapters van een extra hulplens voorzien.

Vervanger F-Mount\

In 2018 is Nikon gekomen met een vervanger vande F-mount. De cameraseries Z6 en Z7 hebben een nieuwe, grotere bajonet die vignettering moet voorkomen. Om de oude objectieven niet in één klap waardeloos te maken is er een speciale verloopring ontwikkeld die aan oudere objectieven de mogelijkheid biedt van beeldstabilisatie. Ook andere communicatie van de camera met het objectief blijft mogelijk wat bij het gebruik van de gebruikelijke verloopringen in het algemeen niet mogelijk is.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?