zaterdag 5 januari 2019

Geheugenkaart

Geheugenkaart


De geheugenkaart die ook wel door het leven gaat als Memory card, Flash memory card of Storage card is een klein permanent opslagmedium dat wordt veelal gebruikt in kleine, draagbare apparaten.

Denk daarbij hier vooral aan aan digitale camera’s, camcorders. Er zijn verschillende varianten van de geheugenkaart op de markt, zoals de SD-card (Secure Digital-card), CF-card (Compact Flash), SmartMedia, Memory Stick en de MMC (MultiMediaCard).

Een geheugenkaart is in de praktijk niet of nauwelijks uitwisselbaar en er dient dus goed gekeken te worden welke geheugenkaart bij welk apparaat hoort. Backup ze regelmatig want het aantal mensen met een geheugenkaart die niet meer te lezen was is behoorlijk groot.

Er komen ook regelmatig nieuwe modellen bij. Maar niet elk model slaat aan en wordt een succes. Het is van groot belang of een grote naam in cameraland een dergelijk model geheugenkaart gaat ondersteunen.

Ze worden in high-end Nikon camera's de zogenaamde XQD kaarten gebruikt. Deze kaarten kennen een zeer grote opslagcapaciteit en een bijbehorende hoge schrijf- en leessnelheid. Maar buiten Nikon zien we ze nergens zodat het aantal leveranciers van deze kaarten beperkt is. Met een bijbehorend prijskaartje als onvermijdelijk gevolg. 

Ook Fuji heeft samen met Olympus een tijdlang met een eigen formaat geëxperimenteerd in de vorm van de XD-kaart.  Ook deze is buiten deze merken nooit echt een succes geworden.

 





En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?