dinsdag 8 januari 2019

Kleurversterking


Kleurversterking


Het verschijnsel van de zogenaamde kleurversterking komt voort uit het feit dat het menselijk ook zich gemakkelijk laat bedriegen. Zo lijkt een kleur lichter of donker, dus min of meer versterkt afhankelijk van de kleuren er om heen.

Voor velen zal de oranje cirkel omringd met blauw een stuk donkerder lijken dan de kleur van de cirkel in het rode vlak. Het betreft exact tdezelfde kleur..

Kleurversterking met complementaire kleuren.

Het effect van kleurversterking is het grootse als er gebruik gemaakt wordt van complementaire kleuren. We zien daar in onderstaande afbeeldingen een goed voorbeeld van. Het gebruikte geel in de cirkel het rechterplaatje is exact hetzelfde als het geel in het linker plaatje. Toch lijkt voor veel mensen het geel in het rondje veel helderder en intenser. Dat wordt puur veroorzaakt door de paarse achtergrondkleur. Paars is tenslotte de complementaire kleur van geel.

Het menselijk oog is buitengewoon vernuftig maar in combinatie met de hersenen kan het zich nog wel eens in de luren laten leggen. Dat is niet erg zolang we ons maar van dit soort verschijnselen bewust zijn.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?