maandag 7 januari 2019

Ruis

Ruis


Ruis op een foto lijkt veel op de korrel van een analoge foto, en kan middels speciale software sterk verminderd worden. De hoeveelheid ruis die een sensor en de bijbehorende electronica produceert is een belangrijk kwaliteitskenmerk van een digitale camera.
Ruisvorming digitale sensor

Een begrip dat in de digitale fotografie, en dan vooral in de reclamewereld nogal eens wordt misbruikt is ruis. Ruis wordt veroorzaakt door rondzwervende electronen in de electronica. Normaal merk je er niet veel van. Alles wat een signaal opwekt geeft ruis. Alles wat een signaal versterkt geeft eveneens ruis en versterkt bestaande ruis net zo hard als het signaal. Daarnaast is dit verschijnsel temperatuurafhankelijk: Hoe hoger de temperatuur, hoe meer vrije deeltjes en dus hoe meer we ervan zullen zien. We spreken in dat geval ook wel van thermische ruis.

Als we naar de radio luisteren en we hebben een sterke zender opstaan, dan horen we geen ruis. Zodra we echter afstemmen op een zwakke zender, waardoor we weinig signaal hebbem, dan moeten we flink gaan versterken om nog geluid te krijgen.

Als we gaan versterken, dan versterken we de ruis even hard als het signaal, en dat hoor je. De volumeregelaar bepaalt in hoge mate de hoeveelheid ruis die we horen.

Terug naar de digitale fotografie. Als we veel licht tot onze beschikking hebben, dan merken we niets van ruis. Als we weinig licht hebben, dan grijpen we ook hier naar meer versterking. Alleen spreken we hier niet van een volumeregelaar maar van een ISO instelling.

En ook hier geldt dus: Hoe hoger de ISO, hoe meer versterking, en hoe meer ruis we mee versterken met ons oorspronkelijke beeld

Het temperatuursverschijnsel proberen camerafabrikanten de kop in te drukken middels koelribben op de sensors. Als er veel pixels dicht bij elkaar zitten worden ze snel warm. Een kleine sensor met extra veel pixels is daardoor extra gevoelig voor ruis.

Deels kan dit opgevangen worden met aangepaste software in de camera. Ook bestaat er allerlei software die ruis voor een deel uit foto’s kan filteren. Noise Ninja is daarbij een bekende. Het gevaar van correctiesoftware is echter het verminderen van details.

Maar de bron blijft het belangrijkste. Hoe beter die is, hoe minder correctie nodig is. Het gebruik van lichtsterke objectieven blijft gewoon belangrijk, ook bij een digitale camera die een hoge iso aankan.



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?