zondag 6 januari 2019

Schmidtcamera

Schmidtcamera

Een camera die bij de liefhebbers van astrofotografie de harten sneller doet kloppen is de Schmidtcamera. Dit is een camera, volgens sommige mensen een telescoop waarmee je kunt fotograferen, die gebruikt wordt voor het fotograferen van objecten aan de hemel en waar deze speciaal voor is ontworpen.

Het is een telescoop met een dunne asferische frontlens. Om het licht te bundelen en scherp te stellen wordt een holle spiegel gebruikt.
De Schmidtcamera is een ontwerp van de opticien Bernhard Schmidt uit Estland en het oorspronkelijke ontwerp is van 1930.


Het vlak met de beste scherpte zit ergens tussen de lens en de spiegel en loopt gebogen met de spiegel mee. De ronding van de spiegel en dit scherptevlak komen overeen. Als op de plaats van dit gebogen scherpe vlak film of een fotosensor wordt aangebracht is dit perfect van scherpte.

De Schmidtcamera is een snelle camera met een grootste opening van rond de f/1. Dit gekoppeld aan een wijde opnamehoek geeft een groot gebied waar goede opnamen van mogelijk zijn. Dit maakt het mogelijk om tegen een goed donkere lucht nauwelijks zichtbare objecten te fotograferen. Er is geen sprake van lensproblemen als coma. Doordat er slechts van één zeer dunne lens sprake is is ook het risico van chromatische abberatie gering.

De frontlens wordt ook wel de “corrector plate” genoemd. Daarbij wordt er gestreefd naar een vlakke voorzijde met de buiging van de lens aan de binnenzijde. Alleen als er hierdoor spookbeelden ontstaan wil men nog wel eens van een gebogen buitenzijde gebruik maken.

Omdat deze “corrector plate” de spherische aberratie vrijwel verwijdert geeft de Schmidtcamera zeer scherpe foto’s.

De grootste Schmidt camera’s meten rond de 1m tot 1m30. De bouw van deze camera’s maakt het steeds aantrekkelijk om een gebogen ondergrond te maken waar een sensorlaag op wordt aangebracht. Hierdoor ontstaat een vrijwel ideale digitale astrocamera.




En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?