vrijdag 8 februari 2019

Activator | Belangrijk deel van bepaalde ontwikkelaars

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Activator


Belangrijk deel van bepaalde ontwikkelaars


Een belangrijk bestanddeel van de analoge donkere kamer

De activator komt uit de hoek van de alkalische ontwikkelaars. De activator ofwel een aan ontwikkelaar toegevoegde alkalische stof. De activator vinden we terug bij de alkalische ontwikkelaars. De term  verwijst naar een stof die wordt toegevoegd aan de ontwikkelaar om het ontwikkelingsproces van fotografische films of afdrukken te versnellen en verder te verbeteren. In de fotografie is een ontwikkelaar een chemische oplossing, die zilverhalogenidekristallen in een film of fotopapier verandert in zichtbare beelden.


Hoe een ontwikkelaar grofweg is samengesteld

De ontwikkelaar zelf is meestal samengesteld uit verschillende chemicaliën, waaronder de eigenlijke ontwikkelaar (die het beeld vormt) en per merk verschillende andere toevoegingen om de prestaties te verbeteren. De activator is daarbij een alkalische stof, die wordt toegevoegd om de werkzaamheid van de ontwikkelaar te verhogen. Na het ontwikkelen gaat de foto of de film nog een in een fixeeroplossing die nog aanwezige maar niet gebruikte zilverhalogenide verwijdert.

Soda? Dat is toch een schoonmaakmiddel?

Een veelvoorkomende activator in fotografische ontwikkelaars is natriumcarbonaat. Een stof die we beter kennen onder de naam soda. Natriumcarbonaat verhoogt de pH-waarde van de ontwikkelaaroplossing. Hierdoor wordt het ontwikkelingsproces geoptimaliseerd. Een hogere pH bevordert de snelheid waarmee de ontwikkelaar de zilverhalogenidekristallen kan omzetten in zichtbare beelden. En dat resulteert in een snellere ontwikkeltijd.

Er zijn heel veel varianten in het gebruik van een activator

Het toevoegen van een activator is geen universele benadering, aangezien de vele verschillende soorten films en ontwikkelaars sterk variëren in hun samenstelling en zeker de gevoeligheid. Fotografen kunnen experimenteren met verschillende activatoren en concentraties om de ontwikkeltijd, scherpte en contrast van hun beelden aan te passen aan hun voorkeuren.

Je kunt alle kanten uit

Zeker als je de werking van alle chemische stoffen een beetje kent. 
Het gebruik van activatoren in de fotografie is een voorbeeld van de nauwkeurige controle die fotografen kunnen hebben over het ontwikkelingsproces. Door te spelen met de chemische samenstelling van de ontwikkelaaroplossing kunnen je speciale artistieke effecten bereiken en de uiteindelijke uitstraling van je foto's beïnvloeden. Een sterke belangstelling voor analoge fotografie is daarbij natuurlijk wel een eis evenals de noodzaak om de noodzakelijke kennis op te doen. En dat is in de huidige tijd toch vaak iets dat je zelf zult moeten organiseren. 



En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?