zondag 10 februari 2019

pinholefotografie is deaal voor de echte knutselaars en experimenteerders

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Pinholefotografie


pinholefotografie is deaal voor de echte knutselaars en experimenteerders


Fotograferen zonder lens komt bij velen toch echt vreemd over



Bij pinholefotografie wordt een camera of een uit dozen, blikjes en dergelijke geïmpoviseerde camera gevuld met lichtgevoelig materiaal dat wordt belicht via een speciaal aangebracht miniscuul gaatje. De liefhebberij gaat al zover dat er speciale “gaatjes” te koop zijn die middels laser worden vervaardigd. Ook bestaat er een pinhole-dag. Zie www.pinholeday.org.

Kenmerkend voor een foto gemaakt met een pinhole is de grote scherptediepte. De pinholecamera wordt ook vanwege zijn bouw ook wel gaatjescamera genoemd. Kortom, we gebruiken bij deze nogal afwijkende vorm van fotografie geen lens, geen scherpstelling, geen zoeker, geen sluiter en noem alle gangbare voorzieningen aan een camera maar op.

Pinholefotografie is knap onvoorspelbaar

Pinhole foto van de Lisserbroek

Dat maakt pinhole fotografie nogal onvoorspelbaar en juist dat is volgens de liefhebbers nu juist de charme van deze techniek. Brandpuntsafstanden en dergelijke voor de pinhole fotografie vereist wat rekenwerk. Hier vindt u verschillende formules en calculators voor het serieuze werk.
Meer informatie ook in onderstaand artikel over pinhole fotografie. Voor speciale laser-geboorde gaatjes, ondermeer in bodycaps kunt u terecht op http://www.lenoxlaser.com/. Ook de volgende sites leveren aanvullende info. www.bloggen.be/pinhole en shop.lomography.com/cameras/pinhole-cameras.

Terug naar de basis

In de tijd van zeer geavanceerde digitale fotografie is er nog altijd een groep fotografen die terug naar de basis willen. En niet een klein stukje terug, Nee, zij willen een flink stukje terug. Ze halen de dure lens van hun digitale spiegelreflex en vervangen die door een afdekdop met een minuscuul gaatje erin. Ze hebben aldus hun camera omgebouwd tot een pinhole camera.

En ze staan zeker niet alleen. Op de laatse zondag van de maand april is het inmiddels traditie dat fanatieke pinholers met zijn allen de Worldwide Pinhole Photography Day beleven. Iedereen maakt dan pinholefoto’s en men wisselt deze uit via internet.

Het gaat om een eenvoudig principe

Het principe van pinholefotografie is simpel. Men neemt een lichtdichte doos waarbij de vorm er totaal niet toe doet. In die doos doet men lichtgevoelig materiaal. Ideaal doch duur is grootformaat film, goedkoper is gewoon fotopapier. In de doos wordt een gaatje gemaakt. Het licht dat door dit gaatje komt zorgt voor een afbeelding met een bijna volledige scherptediepte.

Ook maakt men wel gebruik van een frisdrankblikje dat lichtdicht afgesloten kan worden. Hierin gaat het lichtgevoelige materiaal en men zorgt voor een fraai gaatje in het blikje tegenover het lichtgevoelige materiaal. Internet levert vele voorbeelden van zelfgeknutselde pinholes.Zelfs gemonteerd op de duurste digitale camera's

Het gebruikte “diafragma” als je het zo mag noemen is dusdanig klein, dat er zeer lange sluitertijden nodig zijn. Overigens is ook het woord sluiter wat teveel van het goede want vaak wordt het gaatje gewoon afgeplakt met lichtdicht materiaal. En om te belichten haalt men het plakkertje tijdelijk even weg.

Speciale pinholecamera's zijn nog steeds te koop

Er bestaan zelfs nog steeds leverancies van speciale pinhole camera’s. Fraai vormgegeven met veel glimmend metaal en vaak luxe houtsoorten. Juweeltjes om te zien. Via Google is veel te vinden. Kijk bijvoorbeeld op www.pinholecamera.com

Er zijn volmaakte gaatjes voor de duurdere DSLR

Ook wat betreft de pinhole gaatjes staat de techniek niet stil. Werd er vroeger met een speld een gaatje in een stukje overbelichte film geprikt (de film werd dan voor een groter gat in de camera geplakt) tegenwoordig bestaan er speciale hulpstukken voor op de duurdere spiegelreflex met pinholes die middels een laser volmaakt rond zijn gemaakt.

De mate van rond zijn van het gat bepaalt namelijk in hoge mate de scherpte. De meeste pinholes liggen in de praktijk tussen de 0,2 en 0,4 millimeter,

Maar wilt u eens experimenteren? Heeft u nog een afsluitdop van de body van uw spiegelreflex? (de bodycap?) Boor een gat met een doorsnee van 6 to 8 mm, en plak er een stukje dun materiaal achter. Bijvoorbeeld een stukje overbelichte zwartwitfilm. Maak daar een net gaatje in. Richt uw camera op een rustig,stilstaand onderwerp, en over enkele minuten is uw eerste pinholeopname een feit.

Pinhole Blog

Uw auteur is inmiddels de eerste stappen op het gebied van pinholefotografie aan het zetten. Op https://pinholefotografie.blogspot.com kunt u de vorderingen volgen.




En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?